Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Gesprekken schadevergoedingen begonnen

ajkamal-aDonderdag 21 oktober 2010 - De besprekingen tussen de vertegenwoordigers van de slachtoffers van de modderramp, advocaat Magyar György en die van MAL Zrt. György Ruttner zijn woensdag in Boedapest begonnen. Uitgezocht moet worden welke schadevergoedingen er betaald gaan worden, hoe en aan wie en in welke volgorde. Advocaat György Magyar vertegenwoordigt een aantal honderden slachtoffers van de ramp.

Advocaat Ruttner herhaalde de woorden die eerder al door de leiding van MAL waren gezegd, nadat was aangekondigd dat het bedrijf 5,5 miljoen euro zal besteden aan schadevergoedingen: "We bekennen hiermee geen schuld of verantwoordelijkheid voor de ramp, maar doen dit uit humanitair oogpunt. Voor wie het antwoord op de vraag naar waar de verantwoordelijkheid ligt wil weten, die moet terugkijken naar de jaren '80 waarin de basis is gelegd voor de ramp". Ruttner vindt dat het bedrijf onder een onafhankelijke leiding verder moet en niet onder staatstoezicht. Om het geld voor de schadevergoedingen in de komende jaren op te kunnen brengen, moeten wij zelfstandig door kunnen gaan met de productie van aluminium", aldus Ruttner. Het bedrijf MAL Zrt. verzorgt 14% van de Europese alumiumproductie, wereldwijd gezien is dat 5%.

"Het gaat er nu om dat de mensen zo snel mogelijk schadevergoedingen krijgen, daarvoor is het geld bedoeld", zei Ruttner. Advocaat Magyar denkt dat het moeilijk wordt om schadevergoedingen voor particulieren te regelen en dat het geld voor gemeenschappelijke schade benut gaat worden. Nu het bedrijf onder staatstoezicht valt en de tegoeden zijn bevroren wordt het juridisch ingewikkelder. Mensen zouden persoonlijk hun zaak bij de rechter moeten voorleggen om uit te vinden wie hen de schade heeft berokkend.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije