Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Niet iedereen kan terug naar huis

iszaphuizenZaterdag 16 oktober 2010 - Lang niet zoveel mensen in de regio Ajka kunnen terug naar huis als eerder werd gedacht. Er wordt gesproken over 900 mensen die of omdat hun huis te zwaar beschadigd is, of omdat ze nog gewond in het ziekenhuis liggen, of omdat ze besloten uit voorzorg het gebied te verlaten niet naar hun huizen terugkeren. Ook blijven sommigen liever bij familie en bekenden onderdak. Op dit moment liggen nog 40 mensen gewond in een ziekenhuis.

Nu de schade duidelijk zichtbaar wordt moeten veel mensen beslissen of ze hun leven daar nog wel willen voortzetten. Naar Kolontár keerden sinds gisteren volgens Tibor Dobson,woordvoerder van de rampenbestrijding, ongeveer 500 mensen terug. In Devecser zien 700 mensen zich genoodzaakt te verhuizen of het gebied te verlaten. In de komende dagen worden nog rond de 350 huizen in Devecser, Kolontár en Somlóvásárhely onderzocht in hoeverre ze beschadigd zijn. Daarbij wordt onder meer gekeken of een huis nog te herstellen valt, na schoonmaak bewoonbaar of gesloopt moet worden.

Veel mensen in de getroffen regio hebben last van de opgedroogde modder. Als rood stof in de lucht zorgt het voor keel-, neus- en longklachten en brandende ogen. Bijna iedereen draagt een mondkapje om zich zoveel mogelijk te beschermen tegen het stof, maar die kapjes zijn zeker niet afdoende.

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije