Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nieuwe dijk reservoir in aanbouw, modder droogt op

Zondag 10 oktober 2010 - Gisteravond is de basis voor een nieuwe beschermende dijk gelegd waarmee het dorp Kolontár beschermd moet worden tegen een nieuwe stroom rode modder uit het reservoir van de aluminiumfabriek MAL Zrt.. Voor de 400 meter lange, 20 meter brede en 4 tot 5 meter hoge dijk is tot een halve meter diep grond afgegraven en zijn de daar liggende rode modder en de resten van een nabijliggend huis afgevoerd. Op de bodem is geotextiel gelegd, daarop is een nieuwe grondlaag aangebracht en met stenen uit verschillende Hongaarse steengroeves wordt de dijk opgebouwd die weer met grond zal worden afgedekt.

Ook in het donker wordt doorgewerkt, af en aan rijden de vrachtwagens en bulldozers met materialen voor de bouw van de dijk. Volgens experts is er een goede kans dat met deze dijk een nieuwe doorbraak kan worden voorkomen. Als het weer zo goed blijft als het nu is, is het mogelijk dat er geen nieuwe doorbraak komt. Ook blijkt volgens metingen zaterdagmiddag dat de scheuren en barsten in de noordwand veel kleiner zijn dan eerder zaterdagochtend berekend. Als alles zo gaat als gehoopt zal de dijk maandag helemaal klaar zijn. Toch is juist het droge zonnige weer ook reden tot grote bezorgdheid. Hoewel daardoor de modderstroom indroogt, en dus minder kans op een nieuwe golf richting Kolontár, komen er steeds meer stofdeeltjes vrij van de opgedroogde modder. Iedereen in het getroffen gebied wordt geadviseerd stofkapjes te dragen om inademing van de stofdeeltjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije