Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Een jaar na de rode modder, wat is de volgende ramp?

almasfuzitoWoensdag 5 oktober 2011 - Precies een jaar na de rode modderramp is op 4 oktober in Kolontár een herdenkingspark geopend om de slachtoffers van de ramp te herdenken. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds geen antwoord op de vraag waardoor de ramp werd veroorzaakt.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) liet deze week een verklaring uitgaan dat Hongarije niet echt zijn best heeft gedaan in het halve jaar voorzitterschap van de EU, ze hadden in die periode een goed plan op moeten zetten om alle gevaarlijke 'tijdbommen' - zoals de alumiumfabriek MAL Zrt. in Kolontár - in Centraal- en Oost-Europa uit te schakelen. Volgens Gábor Figeczky, CEO van WWF Hungary, voldoen de EU richtlijnen uit 2006 niet goed want de Centraal- en Oost-Europese landen zullen niet op tijd aan die richtlijnen kunnen voldoen.

Ook de enorm hoge boete van 470 miljoen euro die de Hongaarse regering aan het bedrijf MAL Zrt. afgelopen maand heeft opgelegd, zou volgens Figeczky niet alleen gebruikt moeten worden voor schadevergoedingen en voor de kosten van het schoonmaken van de regio, maar ook voor het onderzoek naar andere zeer gevaarlijke bedrijven en opslagterreinen van giftige afvalstoffen in het land.

almasfuzito-aNiet voor niets hielden rond de twintig Greenpeace activisten uit verschillende landen vorige week een snelle protestactie in de opslagbekkens van een aluminiumfabriek in Almásfüzitő, dichtbij de stad Komárom. De opslagbekkens met droge rode modder liggen daar vlak naast de Donau. De activisten maakten met grote plastic lappen het woord STOP bovenop de modder. Volgens Balázs Tomori van Greenpeace is het bekken in 1950 gebouwd en de wanden daarvan niet meer stabiel. Volgens een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst wordt er sinds 1994 geen gevaarlijk afval meer opgeslagen. Balázs Tomori liet weten dat er jaarlijks tussen de 132.000 en 280.000 ton aan niet giftige en giftige modder wordt geproduceerd. Greenpeace gaat er ook vanuit dat er giftige afvalstoffen via de damwand de Donau instromen, maar echt bewijs daarvoor is nog niet gevonden.

>>>> Reportage BBC Herdenking in Kolontár

>>>> Runa Hellinga: Kolontár, een jaar later

>>>> TdS
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije