• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kolontár ontruimd, Devecser staat klaar

kol-busZaterdag 9 oktober 2010 - "We zijn voorbereid op de nieuwe problemen, met een nieuwe dijk kunnnen we de bewoners van Devecser en Kolontár beschermen", zei Viktor Orbán vandaag toen hij met een aantal leden van de regering ter plaatse was om een nieuwe scheur van zeven centimeter in het opslagreservoir van de aluminiumfabriek kwam bekijken. Op een persconferentie vanmorgen waar veel buitenlandse pers aanwezig was deelde hij mee dat het mogelijk is dat nog eens een half miljoen kubieke meter modder uit het beschadigde reservoir kan stromen, daarom worden de bewoners van Kolontár geevacueerd. De vannacht nog uitgestelde beslissing werd vanmorgen toch genomen: zesduizend bewoners van Devecser moeten zich voorbereiden op een evacuatie maar ze hoeven nog niet te vertrekken.

Met helikopters wordt vanuit de lucht het reservoir geobserveerd om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om het reservoir niet verder leeg te laten lopen. Verwachting is dat de dijk om het reservoir heen verder in kan storten omdat die verzwakt is. Meerdere scheuren zijn aan de noordkant van het reservoir al waargenomen. Het leger, de luchtmacht en de politie staan in de hoogste staat van paraatheid. Ook een speciale helikopter met meetapparatuur en warmte-camera staat klaar om verdere scheuren en verzakkingen te kunnen lokaliseren.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije