Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bewoners Devecser blokkeren autoweg

iszapluchtfDonderdag 18 november 2010 - Vanaf vrijdagochtend 19 november gaan bewoners van het door de rode modder overstroomde stadje Devecser de autoweg 8 deels blokkeren. Dit om te protesteren tegen de manier waarop de regering omgaat met de schadevergoedingen. Een van de organisatoren van de protestdemonstratie, Géza Csenki, vertelde dat de bevolking van Devecser nu duidelijke antwoorden wil over de vergoedingen en uitsluitsel over het gevaar voor de gezondheid op lange termijn bestaat als ze er blijven wonen.

"We hebben het gevoel dat niemand achter ons staat en dat we aan het het lijntje gehouden worden", aldus Csenki. Hij is er zeker van dat de regering de vragen wel weet, maar blijkbaar onwillig is, of niet in staat, de burgers antwoorden te geven.

De organisatoren van de blokkade hebben van de politie van Ajka toestemming gekregen en de vergunning is dertig dagen geldig. Het kan dus zijn dat de autoweg 8 voor lange tijd afgezet blijft. De politie van de provincie Veszprém geeft echter geen toestemming en gaf aan dat ze alles zullen doen om de weg open te houden. Het gebied is officieel nog een rampgebied en daarom is het protest volgens de politie illegaal en kan het gevaarlijke situtaties opleveren. Tegelijkertijd zal het vrachtverkeer, nodig voor de bouw van huizen en de schoonmaakwerkzaamheden, worden gehinderd. De bevolking van Devecser is toch vastbesloten de blokkade door te laten gaan. Csenki: "We gaan door, zelfs als ons protest als 'burgelijke ongehoorzaamheid' beschouwd wordt."

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije