Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Rampfabriek terug in staatshanden

malDinsdag 12 oktober 2010 - Met de ondertekening vandaag door president Pál Schmitt is de in de nacht van maandag op dinsdag door het parlement aangenomen wet om de rampfabriek MAL Zrt. te kunnen hernationaliseren in werking getreden. Vannacht werd deze wet werd goedgekeurd met 336 stemmen voor, één stem tegen en dertien onthoudingen. De aluminiumfabriek staat nu onder toezicht van regeringscommissaris György Bakondi.

Hij moet de komende twee jaar het beheer voeren en er onder meer voor zorgen dat er een overzicht komt van het vermogen, van verschillende aansprakelijkheden en de juridische verplichtingen van het bedrijf. Bakondi, die ook regeringscommissaris was voor alles wat te maken heeft met de watersnood in Hongarije in dit voorjaar, heeft die functie teruggelegd bij de Minister van Binnenlandse Zaken.

Maandag zijn er ook voorstellen tot aanpassingen in de defensiewet met meerderheid van stemmen aangenomen. Dit om de regering betere handvaten te geven om in geval van een ramp op te kunnen treden en de samenwerkende organisaties in een rampsituatie efficiënter te kunnen coördineren.

De algemeen directeur van MAL Zrt. Zoltán Bakonyi is inmiddels gearresteerd door de politie en meegenomen voor verhoor. Er wordt gezegd dat hij wordt verdacht dat hij de dood van acht personen heeft veroorzaakt en de omgeving van de fabriek in gevaar heeft gebracht. Waarom hij meteen hiervan verdacht wordt is niet helemaal duidelijk, de echte oorzaak van de ramp is namelijk nog niet bekend.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije