Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nationale tabakswinkels zorgen voor valse concurrentie

ndbltMaandag 15 juli 2012 - De Hongaarse tabakswet, waardoor tabakswaren enkel nog te koop zijn in winkels die van de staat een vergunning hebben gekregen, blijft sinds de invoering begin juli, voor veel ophef te zorgen. Tabakswinkeliers die geen vergunning kregen, hebben inmiddels 20.000 handtekeningen verzameld en die ingediend bij ombudsman Maté Szabó. Ze willen dat de tot nu toe gebruikte aanbestedingsprocedure wordt geschrapt.

In die aanbestedingsprocedure zitten nu nieuwe vrijstellingen voor staatswinkels, ze mogen meer producten verkopen dan tabak alleen en concurreren daarmee onder meer met krantenkiosken en 24-uurswinkels. De nieuwe regel dat de tabakswinkels wel na tien uur 's avonds alcohol mogen verkopen is ook reden tot kritiek, vanuit zowel de linkse als de rechtse media.

In veel Hongaarse gemeenten geld een verbod op de verkoop van alcohol na dat tijdstip. Een paar jaar geleden werd het verbod eerst ingesteld in een aantal districten in Boedapest, voornamelijk om te voorkomen dat in uitgaansgebieden in de late avond en nacht op straat gedronken werd en geluidsoverlast ontstond. Meer districten namen deze verordening over. Ook in andere Hongaarse steden werd, of wordt, dit verbod ingevoerd. Nachtwinkels zien dit als regelrechte concurrentie. De Hongaarse media spreken er al over dat het een doelbewust beleid is van de regering om, net als de verkoop van tabak, ook die van alcohol in staatshanden te krijgen.

   
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije