Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De Fideszi Tabakswinkels, roken voor de staat

dohMaandag 17 september 2012 - Vanaf volgend jaar juli zullen tabakswaren in Hongarije enkel nog in winkels verkocht worden die daarvoor een vergunning hebben van de staat. Eind vorig jaar werd het plan voor de nieuwe tabakswet ingediend. Nu de Europese Commissie in augustus heeft aangegeven dat er geen juridische bezwaren zijn, kon Hongarije de wet invoeren. Deze werd vorige week met meerderheid van stemmen in het parlement aangenomen.

Hoeveel verkooppunten er gaan komen is niet helemaal duidelijk. Er wordt gesproken over 4000 tot 6000, maar ook over 7000 winkels die alleen tabakswaren mogen verkopen maar beslist geen andere waren. Aan jongeren tot achttien jaar mag niet meer worden verkocht. Per 2000 bewoners mag er slechts één verkooppunt zijn. In de volksmond wordt het al de 'Fideszi Tabaksketen' genoemd en de vergunningen zijn volgens sommigen ook al lang en breed door de Fidesz toebedeeld onder hun aanhang.

Volgens de regering is een van de redenen om deze wet te maken dat daardoor de macht van British American Tabacco en Philip Morris, die de Hongaarse tabaksverkoop grotendeels in handen hebben, kan worden gebroken. Zo kon bijvoorbeeld Philip Morris een paar jaar geleden afdwingen dat in alle winkels van de Relay keten hun merken het meest zichtbaar zijn en die van BAT onder in het schap liggen of zelfs onder de toonbank. Hoe de regering om zal gaan met de duizenden winkeliers en kleine kiosken die vanaf volgende zomer hun omzet zullen zien dalen, en dus grote kans lopen om failliet te gaan, is niet bekend. De belofte van de regering om het midden- en kleinbedrijf, en dan vooral op het platteland, nieuw leven in te blazen wordt met deze wet in ieder geval niet nagekomen.

   
>>>>  Redactie HV  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije