• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Komt een vrouw bij de ...

ndb-aDonderdag 5 september 2013 - Komt een vrouw bij de sigarenwinkel. Ze heeft haar zes maanden oude baby in de kinderwagen bij zich. Alle boodschappen zijn gedaan, en op weg naar huis wil ze nog even sigaretten kopen bij de Hongaarse Staatstabakswinkel. Ze mag wel naar binnen, maar moet de kinderwagen mét baby buiten laten staan. Want als je nog geen achttien bent, dan mag je er niet in. Wet is wet in Hongarije. Het is nog wachten op metalen haken bij de deur waaraan kindertjes, net als hondjes vastgeketend, verdrietig wachten op hun mama.

Met de nieuwe tabakswet wil de Hongaarse regering het roken ontmoedigen, vandaar dat er nog maar weinig verkooppunten zijn en dat je onder de achttien geen tabakswaren mag kopen en zelfs de winkel niet mag betreden. Ook samen op stap met hun ouders mogen kinderen niet zien hoe mooi de pakjes sigaretten in het schap liggen. 

Nu zit de regering met een nieuw probleem, in de wet is niet goed vastgelegd waar de staatstabaksverkopers zich wel of niet mogen vestigen. Een groot deel van de nationale tabakswinkels is nu in een winkelcentrum of grote supermarkt te vinden, maar daar komen jongeren natuurlijk ook shoppen. Om de gezondheid van de jeugd toch goed te beschermen, wordt het vergunningenbeleid aangepast. Bij het toekennen van een vergunning gaan kleine winkeliers voor grote winkelcentra en supermarkten. Maar op korte termijn zullen er niet veel vergunningen meer verstrekt worden, het maximale aantal door de staat toegestane verkooppunten is al min of meer bereikt.

   
>>>> Redactie HV  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije