Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse tabaksmarkt bepaald door vriendjespolitiek

ndb 1 klMaandag 29 juni 2015 - In november vorig jaar maakte de Hongaarse regering bekend dat ze de groothandel in tabakswaren wilde gaan centraliseren en dat de handel tussen producent en tabakswinkels in handen van één bedrijf zou komen. De Europese Commissie voor de Interne Markt is nu van plan een commitment procedure te starten omdat er geen open aanbestedingsprocedure is geweest. Het blijkt dat British American Tobacco (BAT) en Tabán Trafik op dubieuze wijze de vergunning hebben gekregen om de tabak landelijk te mogen gaan distribueren.

Drie andere grote tabaksfabrikanten, Imperial, JTI en Philip Morris, zeggen dat ze doelbewust buiten de aanbestedingsprocedure zijn gehouden. Europees Commissaris Elżbieta Bieńkowska zei vorige week: ’Het is nergens anders zo zichtbaar dat alleen de mensen met goede contacten met de regering de mogelijkheid hebben om tabak te verkopen.' 

Toen de plannen vorig jaar bekend werden, werd er nog vanuitgegaan dat BAT, net als andere buitenlandse fabrikanten, niet in aanmerking zou komen en dat de regering vooral de Hongaarse fabrikanten voor zou gaan trekken. Dat is ook te zien aan de extra gezondheidsbelasting die tabaksfabrikanten moeten betalen. Die is zo in elkaar gezet dat een groot deel van de Hongaarse bedrijven minder belasting betaalt dan buitenlandse fabrikanten. De Europese Commissie is daarom al een inbreukprocedure tegen Hongarije gestart.

Nu BAT de Hongaarse Tamás Lánczi als CEO heeft gekregen, die eerst nog werkte voor Árpad Habony die ook persoonlijk adviseur van premier Viktor Orbán is, en minister János Lázár, voorvechter van de twee jaar geleden ingevoerde staatstabakswinkels, nauwe banden heeft met Tabán Trafik (onderdeel van de Hongaarse tabaksfabrikant Continental) dat middels verschillende constructies honderden vergunningen kreeg om staatstabakswinkels te runnen, lijkt deze, volgens Bieńkowska dubieuze, deal inderdaad sterk op vriendjespolitiek.

Meer hierover op:

>>>> Portfolio.hu - The figures that show Hungary squanders lucrative tobacco biz

>>>> Brussels to investigate Hungarian tobacco situation


Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.

>>>> Gebruikte bronnen: diverse Hongaarse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije