Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Voorwaarden IMF bedacht door Hongaarse regering

Donderdag 13 september 2012 - De door het IMF gestelde 'voorwaarden' aan Hongarije om te kunnen onderhandelen over financiele steun, die vorige week plots in de pers verschenen, blijken niet veel te verschillen met de aanbevelingen die in juli van dit jaar al gedaan zijn. Volgens Iryna Ivaschenko, hoofd van het IMF in Hongarije, zijn die op een verkeerde manier door de Hongaarse pers neergezet.

Vorige week publiceerde het dagblad Magyar Nemzet die zo alsof het IMF nieuwe voorwaarden aan Hongarije stelde. De oppositiepartijen reageerden verontwaardigd, die voorwaarden zouden volgens hen door Orbán en de Fidesz politici zelf bedacht zijn en ze komen grotendeels overeen met de maatregelen en bezuinigingen die al gepland zijn. De drie oppositiepartijen LMP, MSZP en Jobbik vragen zich af of er werkelijk wel zo een lijst met eisen van het IMF bestaat en denken dat Orbán het Hongaarse volk probeert te misleiden door te zeggen dat het IMF wederom Hongarije onder druk aan het zetten is.

De door het IMF samen met de EU aanbevolen maatregelen en bezuinigingen met betrekking op belastingen en pensioenen werden in juli, na onderzoek en overleg met Hongarije, opgesteld. De woorvoerder van de Europese Commissie, Olivier Bailly, zei vorige week dat de EC nog steeds wacht op een antwoord van de Hongaarse regering op de brief met aanbevelingen die in juli aan Hongarije door de EU, het IMF en en ECB is overhandigd.

In de speech ter opening van het parlementaire jaar zei premier Orbán dat financiele steun nodig is voor Hongarije, maar niet omdat Hongarije de problemen zelf veroorzaakt heeft. De eurocrisis is volgens Orbán de echte reden dat Hongarije in de problemen kwam. 'Hongarije heeft het niet nodig om een overeenkomst met het IMF te sluiten vanwege onze eigen problemen, die kunnen we zelf oplossen. De overeenkomst is nodig omdat de de Europese Unie problemen heeft. De steun zal niet de vorm van een lening krijgen, maar als voorzorgsmaatregel dienen voor als het echt nodig is.' Ook wil Orbán geen financiele steun op de manier zoals de vorige regering in 2008 het regelde met het IMF, want dat leidde toen volgens hem slechts tot bezuinigingen.

Meer over de kijk van Orbán op deze materie in:

>>>> Portfolio.hu - PM Orbán reveals why Hungary needs IMF assistance

Om artikelen te kunnen lezen op Portfolio dient u zich, gratis, te registreren.

   
>>>> Bron:  diverse media

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije