Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Verwarrend nieuw tolsysteem, maar wel Engels- en Duitstalige info

nusz klWoensdag 14 januari 2015 - Met de invoering van het nieuwe tolsysteem in Hongarije per 1 januari van dit jaar verliep het niet allemaal even soepel. Zo lag de website van Nationale Tolheffingsdienst (NÚSZ) een aantal malen plat, bij de verkooppunten waren er nog geen vignetten leverbaar en het was onduidelijk of je nou wel of geen boete zou krijgen als je door alle verwarring niet aan een geldig tolvignet kon komen. Eind december liet de regering nog weten dat echt alles klaarstond om op 1 januari in gang gezet te worden.

Het is er allemaal niet simpeler op geworden. Er zijn een paar vreemde kleine stukjes snelweg bijgekomen en de M0 rond Boedapest is een lappendeken, zie ook het artikel van Runa Hellinga Chaos rond de nieuwe snelwegtol. De website werkt wel weer zoals gewenst. Daarop kunt u meer Engelstalige en Duitstalige informatie vinden over het tolwegennet, de prijzen en hoe digitaal de tol te betalen. Links naar de site onderaan. Voor buitenlandse toeristen blijft het het hoe dan ook gemakkelijker om bij benzinepompen de vignetten aan te schaffen. 

Hoewel de nieuwe tolwet per 1 januari van kracht werd, blijkt nu, twee weken later, dat de regering deze periode als testperiode beschouwt. Daarover is van tevoren niets gemeld en ook is niet helder tot wanneer deze testperiode dan zal lopen. De regering zegt het systeem nog te gaan evalueren en eventuele aanpassingen te doen. Een van de stukken snelweg die mogelijk toch weer tolvrij zou kunnen worden, is de weg vanaf de grens van Boedapest naar het vliegveld Liszt Ferenc. Volgens advocaat Kázmér Kovács mag daar geen tol geheven worden omdat daar geen andere wegen te vinden zijn die naar het vliegveld leiden.

>>>> NÚSZ Engels

>>>> NÚSZ Duits

>>>> Bron: diverse media

HD orszagos ENG nezokep
 


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije