Inventarisatie samenwerking tussen Hongarije & Noord-Brabant

HU-NB Vlag TdSDinsdag 7 oktober 2008 - Nederlands-Hongaarse samenwerking voor een eigen Hongaarse kaas-cultuur.
In het kader van een nieuw samenwerkingsproject tussen Nederland en Hongarije dat in augustus 2008 van start is gegaan en de komende twee tot drie jaar zal duren, is ondergetekende - Tom de Smet van TableTom, az asztalom - op zoek naar bedrijven, organisaties en instellingen in Noord-Brabant die al samenwerken of willen gaan samenwerken met Hongaarse bedrijven en organisaties.

Opbouw van een Hongaarse Kaas-cultuur
Het project Toekomst voor kaas & zuivel in Hongarije heeft als doel samen met Nederlandse kleinschalige kaasmakerijen en experts door kennisoverdracht, trainingen en stages de Hongaarse kaasmakers zelf een eigen goede authentieke kaascultuur laten opbouwen. Hierbij wordt niet alleen naar kaas & zuivel gekeken, maar ook naar de samenhang van deze bedrijven met landschaps-beheer, biologische landbouw, veeteelt, agro-toerisme, transport, marketing en korte ketens naar detailhandel en horeca.

Lees meer

Er waren niet alleen maar woordjes, ook de smaakpapillen deden mee!

Tom bezig met uitschenken - Foto: Jan van KuijkDonderdag 5 juni 2008 - Wie de presentatie van Tom de Smet over de (geschiedenis van) de Hongaarse eetcultuur niet heeft bijgewoond, heeft werkelijk wat gemist. Tom onderzoekt al vele jaren de Hongaarse eetcultuur en haar ontstaan. Als voormalig kok en banketbakker is hij daar prima voor geëquipeerd. Gedurende deze tocht komt hij de meest geweldige producten tegen die in Hongarije worden gemaakt. De aanwezigen konden niet alleen in woord en beeld kennis nemen van al dit lekkers, maar zowel de smaakpapillen als het reukorgaan mochten in volle glorie meedoen! Wat te denken van het snuiven aan een zakje gedroogd eekhoorntjesbrood, om er maar één te noemen.

Lees meer

Vleesprijzen tot 20 procent hoger in Hongarije

Maandag 19 mei 2008 - De prijs van vers vlees in Hongaarse supermarkten wordt de komende dagen mogelijk met twintig procent verhoogd. Oorzaak daarvoor is de stijging van de prijzen voor grondstoffen. Vleesproducten zullen tien tot vijftien procent stijgen, meldt de zakenkrant Világgazdaság.

Lees meer

Wijn doet me vliegen

MalévWijnrood©TdSWoensdag 2 april 2008 - Met de titel van het boek A hogyan legyünk alkoholisták? (Hoe worden we alcoholist?) van de Hongaarse journalist en wijnschrijver Imre Tompa in gedachte, stapte ik eind februari op weg naar Boedapest aan boord van een vliegtuig van Malév. Zijn boek heb ik nog niet gelezen, maar alle middelen om alcoholist te worden waren daar voor mij aanwezig. Normaal gesproken drink ik geen alcohol aan boord, ik wil er immers vaak een sigaretje bij. En het hakt daar boven in de lucht er nogal in. Dus liever wacht ik op een groot glas bier bij aankomst thuis. Maar nu moest ik drinken, ja ik moest. Want dit stukje moest geschreven. Daarom zat ik zomaar Business Class met een serie goede Hongaarse wijnen voor m'n neus. Een stoffen servet op de uitklaptafel, een glas met water en een met jus. En een warme maaltijd met een toetje. Er zijn ergere manieren om de tijd aan boord van een vliegtuig door te brengen.
Lees meer...

Nederlandse kaas en Hongaarse wijn, een relatie met passie!

Oude Kaas, winkel Fons van den Hout ©Fv/dHoutDinsdag 16 september 2008 - Als de Nederlander wijn drinkt dan neemt hij daar graag een zoutje en vooral een blokje kaas bij. Maar welke kaas en welke wijn zijn eigenlijk het lekkerst bij elkaar? En smaken Nederlandse top kazen goed bij Hongaarse top wijnen? Bestaat er wel lekkere Hongaarse kaas? Deze en andere vragen werden beantwoord op 10 september in een college aan de Wijn Academie in Boedapest, als onderdeel van het programma op het jaarlijkse Wijn Festival. Van 10 tot 14 september vond voor de zeventiende keer dit Wijn Festival plaats in Boedapest. Het vijf dagen durende festival met presentaties en proeverijen geeft een prachtig overzicht van de beste wijnen uit de verschillende wijn-regio’s van Hongarije. En dit jaar was ook de Nederlandse boerenkaas een thema  op het festival.

Lees meer

Hongaarse Wijn- & Eetcultuur, seminar Tom de Smet 4 juni Boedapest

TableTomLogoDonderdag 22 mei 2008 - Bestaat de Hongaarse eetcultuur?
& Hoe staat het met de wijnen?
Naast de beroemde maar cliché goulash en de welbekende wijnen van Tokaj is er natuurlijk veel meer te ontdekken in de Hongaarse eet- en wijncultuur dan de meeste mensen in West -Europa denken. Speciaal voor Nederlandstaligen in Hongarije die meer willen weten over de geschiedenis van het eten en de wijnen in Hongarije, de bloei, de neergang, de gastronomische festivals en de huidige ontwikkelingen in de laatste decennia, houdt Tom de Smet op 4 juni 2008 een seminar in het Hongaarse museum voor Handel & Gastvrijheid te Boedapest. (MKVM)

Lees meer

Man, oh man, Mangalica

varkenzagen.jpgMaandag 10 maart 2008 - Ik mocht er weer eens aan geloven. De uitnodiging om de slacht van een mooi Mangalica varken bij te wonen, ergens veraf gelegen van de bewoonde wereld op het Hongaarse platteland, kon ik natuurlijk niet afslaan. Ik weet het, er zou op deze site veel meer over fruit en groente geschreven moeten worden. En over kaas. Deze zomer gaat dat ook gebeuren. Maar het is nu nog winter. Dan draait het om vlees. Dus storm, regen, windvlagen, hagelstenen, donderslagen, verkleumde Hongaren, Duitsers, Hungaro-Duitsers, kindertjes in regenjassen, steigerende paarden in de stal, blaffende waakhonden, krijsende kippen, ganzen, geiten en schapen; ze waren er allemaal bij terwijl het lieve varken van leven, bloed en ingewanden ontdaan, uiteindelijk in stukken verdeeld op tafel kwam te liggen.
Lees meer...

College Nederlandse boerenkaas, Boregyetem Boedapest - 10 september 2008

KaasFonsvandenHout©TableTomDonderdag 21 augustus 2008 - Nederlandse en Hongaarse ambachtelijke boerenkazen in combinatie met Hongaarse top-wijnen staan op woensdag 10 september 2008 centraal aan de Wijn Universiteit (A Boregyetem) in Boedapest. Deze Wijn Universiteit verzorgt diverse colleges over wijnen en gastronomie en wordt samen georganiseerd met het grote Wijn Festival op de Burcht van Boedapest van 10 t/m 14 september. Voor het college op 10 september zijn zes unieke Nederlandse en zes van de beste Hongaarse boerenkazen plus een flink aantal mooie Hongaarse wijnen geselecteerd.

Voorafgaand aan de proeverij van kazen en wijnen, houdt Tom de Smet (TableTom, az asztalom) een presentatie over Nederlandse boerenkaas, de soorten en smaken, de geschiedenis en de huidige ontwikkelingen daarvan.

Lees meer

Een stukje Indonesië in een Nederlandse kroeg in Budapest

Interieur van 'de Amstel'Dinsdag 20 mei 2008 - Advertorial - Al bijna 15 jaar is het Amstel River Café in Budapest enerzijds een Nederlandse enclave in Budapest, maar anderzijds een heerlijke smeltkroes van vele nationaliteiten en gezindten.
Bij binnenkomst komt de Amsterdamse kroegsfeer je onmiddellijk tegemoet, maar de begroeting die daarop volgt is in eerste aanleg in het Hongaars, maar is al snel ook in het Duits of Engels. Alsof de smeltkroes nog niet groot genoeg is, organiseren de eigenaren, de Nederlander Theo Migo en de Hongaar Feleki Attila, op 30 mei voor de 4e keer met succes een Indonesische Rijsttafelavond.

Lees meer

Hongaarse Agrárkamara sluit zich aan bij AlimenTerra

VarkentjesSlapen Foto@Lex van NekWoensdag 9 april 2008 - Onder grote belangstelling van de media is in Nyíregyháza op 26 maart een overeenkomst getekend door de Agrárkamara (Agrarische kamer) van Szabolcs-Szatmár-Bereg en vertegenwoordigers van AlimenTerra. AlimenTerra is een Europees platform voor agrarische organisaties die zich inzetten om agrarische regio's vitaal en aantrekkelijk te houden. De organisaties die aan AlimenTerra deelnemen, helpen hun leden bij de productie en het vermarkten van streekproducten en bij initiatieven op het gebied van agro-toerisme. Aan Alimenterra doen deelnemers in Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Nederland mee. Tijdens een vergadering in oktober 2007 is besloten het verzoek van deze Hongaarse Agrárkamara om toe te mogen treden, in te willigen.

Lees meer

Tom de Smet en Ferenc Gál op AT5

Bianca, Tom en Ferenc genieten van gulyásWoensdag 23 januari 2008 - Afgelopen week waren Tom de Smet en Ferenc Gál te zien in het programma ‘Eten met Bianca’ op AT5.
‘Eten met Bianca’ is het culinaire programma van AT5 met elke keer weer nieuwe recepten. Dit keer was Hongarije aan de beurt.
Gefilmd werd onder meer in de nieuwe Hongaarse winkel ‘Kararka’ van Ferenc in Amsterdam. Tom was voor deze gelegenheid natuurlijk een niet te missen element. Zijn kennis van de culinaire ontwikkelingen in Midden-Europa en die in Hongarije in het bijzonder konden natuurlijk niet gemist worden.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije