• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Zijn er nog goede kleine bierbrouwerijen?

brouwketel-TdSWoensdag 16 september 2009 - Met een vierde is het aantal kleine bierbrouwerijen gedaald ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. In het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw waren er nog zo'n 340 micro-brouwerijen in Hongarije, nu misschien nog zo'n 50-55. Dit terwijl de markt steeds verder krimpt en nieuwe markten (nog) niet gevonden worden. De meeste brouwerijen zijn nu in het oostelijk deel van het land te vinden nadat brouwerijen in het westelijk deel de fatale fout hadden gemaakt met de grote brouwerijen te willen concurreren.

Lees meer

Nederlandse wijnjournalist geëerd in Hongarije

Paul Op ten BergDonderdag 18 juni 2009 - Tijdens de Pannonhalmi Pannon Bormustra 2009, een van de belangrijkste jaarlijks terugkerende wijnwedstrijden in Hongarije met een grotendeels buitenlandse jury, is begin juni voor het eerst in het bestaan van deze wedstrijd een prijs toegekend aan een buitenlands jurylid voor zijn inzet en werk om Hongaarse wijnen in het buitenland te promoten. Hoewel hij door omstandigheden dit jaar helaas niet aanwezig kon zijn, is deze allereerste prijs van Pannon Bormustra terecht aan de Nederlandse wijnjournalist Paul Op ten Berg toegekend!

Lees meer

Culinaire gids voor Boedapest en Hongarije

The food and wine lover's guide to HungaryVrijdag 30 januari 2009 - In heel Midden-Europa is een gastronomische renaissance gaande en Hongarije timmert daarbij lekker aan de weg. In Boedapest en directe omgeving is daarvan het meeste te genieten. Koks, banketbakkers, wijnmakers en ambachtelijke producenten maken een energieke vertaalslag naar deze tijd. In steeds meer restaurants wordt 'nieuw' gekookt, - met respect voor oude Hongaarse wortels -, goede wijnen zijn overal verkrijgbaar en gastronomische festivals worden in het hele land georganiseerd.

Lees meer

Hongaarse Tokaj wijn voor € 9200,-

Vrijdag 28 november 2008 - Bij veilinghuis Christie's in Amsterdam is 9200 euro betaald voor een halve liter witte wijn. Het is volgens Christie's de hoogste prijs ooit voor een fles wijn op een Nederlandse veiling. Zo meldt De Telegraaf. 
Het gaat hier om een Hongaarse Tokaj wijn die gemaakt is in 1889 en gebotteld in 1910!  

Lees meer

Betyárleves, soep voor vrijbuiters

Dinsdag 8 september 2009 - Betyárleves is een soep die zijn naam ontleent aan de Betyáren (Nederlands) of Betyárok (Hongaars) (fonetisch: Betjaar - Betjaren - Betjarok) en dat is weer het Nederlandse en het Hongaarse meervoud voor een bevolkingsgroep die de Hongaren van de zestiende tot ver in de achtiende eeuw angst inboezemde en gelijktijdig ook respect afdwong. Het waren oorspronkelijk meestal herders, maar ook wel ontspoorde en op zwerftocht geraakte soldaten. Vaste woonplaatsen hadden ze niet en vast werk nog minder. Ze werden beschouwd als vrijbuiters of landlopers, nietsnutten maar ook levensgenieters.

Lees meer

Agenda Wijn & Culinaire Festivals Hongarije 2009

proostglazenetyekhv.jpgZondag 7 juni 2009 - In de afgelopen maanden zijn er al veel festivals rond het thema eten en drinken in Hongarije te bezoeken geweest. Grote, indrukwekkende zoals het Mangalica Fesztivál in februari en het Pince Fesztivál in Etyek eind mei bijvoorbeeld. Maar ook kleinere festivals waar wijn, pálinka en lekker eten centraal stonden, vonden in het hele land plaats. Maar het echte festivalseizoen gaat nog beginnen!

Bekijk de hele agenda, die loopt van half juni tot eind december 2009, op Stampot Europa.

Doorgaan met Pinot Noir? Ja! riepen wij in koor

Tibor Gál tapt Pinot Noir uit het vatVrijdag 9 januari 2009 - Hongarije is bezig het wijn maken opnieuw uit te vinden. Tijdens de communistische periode - van 1947 tot 1989 - was er geen aandacht voor de kwaliteit. De Sovjet-Unie dwong de boeren om zo veel mogelijk goedkope wijn te maken. “Als je het niet leert van je ouders of je grootouders, dan gaat de kennis en traditie verloren“, zegt István Jásdi van wijnhuis Jásdi in Csopak op de noordoever van het Balatonmeer.

Lees meer ...

Gezocht: Brabantse bedrijven die (willen) samenwerken met Hongarije

HU-NB Vlag TdSDonderdag 16 oktober 2008 - Werkt uw bedrijf, organisatie of instelling in Noord-Brabant al samen met Hongarije of wilt u binnenkort gaan samenwerken met Hongarije? Doe mee aan de inventarisatie: Noord-Brabant & Hongarije! In het kader van het samenwerkingsproject Toekomst voor kaas & zuivel in Hongarije dat in augustus 2008 van start ging en door organisaties in Noord-Brabant wordt ondersteund, wil initiatiefnemer van het project, Tom de Smet-TableTom, az asztalom, graag weten wat de wisselwerking ook voor andere branches en sectoren dan die van kaas & zuivel voor Noord-Brabant én de omringende provincies gaat betekenen.

Leest u verder voor de uitgebreide informatie en vul daar het inventarisatie-formulier in!

Lees meer

Rondleidingen op Wijnfestival Budapest

glazenwijnfest.jpgVrijdag 28 augustus 2009 - Tijdens het 18e wijnfestival op de Burcht in Budapest gaat culinair journalist Tom de Smet (TableTom, az asztalom) rondleidingen houden. Deelnemers voor deze smaakvolle en interessante rondleidingen kunnen zich inschrijven voor een ‘guiding & tasting' op 10, 11 of 12 september.

 

Lees meer

Pannon Lud stopt productie foie gras

Ganzen vrij in Szakácsi

Dinsdag 28 april 2009 - Het Hongaarse bedrijf Pannon Lud heeft onlangs besloten te stoppen met de barbaarse productie van foie gras. Op het bedrijf zullen voortaan alleen nog vrije uitloop ganzen te vinden zijn. Pannon Lud was de grootste producent van foie gras ganzen ter wereld. De beslissing om te stoppen met de gruwelijke productie methode volgde naar aanleiding van een campagne van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, maar ook in reactie op veranderingen in de markt.

Bron: Vier Voeters

Lees hele artikel

Eén Europa en tóch anders

Donderdag 11 december 2008 - Hongarije dreigt de omstreden productie van ganzenlever te verliezen. Daar waar Frankrijk dezelfde industrie beschermd onder het mom van ‘cultureel erfgoed’.

Lees meer

Hongaarse wijn in prijzen Proefschrift Wijnconcours

BadacsonyWijngaardSzeremley©TdSZaterdag 11 oktober - Stap voor stap worden Hongaarse wijnen in Nederland niet alleen ontdekt, maar ook terecht beloond met prijzen. Op het 20ste Proefschrift Wijnconcours afgelopen zondag 5 oktober in Amsterdam, sleepte importeur Attila Szunomar van Lekkers Uit Hongarije met de Szürkebarát (Pinot Gris) van het huis Szeremley prijzen in de wacht in zelfs twee categorieën . Als 'Overall Winnaar Platinum categorie Wijnspeciaalzaak witte wijn' maar ook in 'Prijscategorie witte wijn € 7,51 t/m € 10,00' werd deze pittige 'grijze monnik' als beste verkozen. De krachtige en mineraalrijke wijnen van Szeremley komen van een van de allerbeste vulkanische terroirs in Hongarije, Badacsony, gelegen aan de noordzijde van het Balatonmeer.

Volgens Paul de Leeuw was deze kracht van Badacsony ook al eerder te proeven in de Pinot Noir Rosé van Szeremley.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije