• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pálinka

palinka2Zondag 20 juni 2010 - Hongarije's nieuwe regering gebruikt haar tweederde meerderheid om in razend tempo en zonder enig debat tal van wetten door het parlement te jagen. Het is dat er voorlopig nog een president zit die oplet, anders zouden ambtenaren inmiddels al zonder opgave van reden ontslagen kunnen worden. Zo zorg je dat er vanuit die hoek geen kritiek meer op je beleid is. Erg lang zal die rem op de hervormingswoede van Fidesz overigens niet duren, want binnenkort loopt president Solyom's termijn af, en dat hij herkozen wordt is hoogst onwaarschijnlijk. De volgende president wordt zonder enige twijfel een brave Fidesz-aanhanger.

Lees meer

Eetbaar seizoen

vlierachtertuin-a-bWoensdag 26 mei 2010 - Net voorbij het park in Vác ligt een wat verwilderd terrein, waar egelantier, vlier, bramen en hop hoog opschieten. Dezer dagen zwerven er allerlei mensen met plastic zakken en een schaar rond: de vlier bloeit, en dus is het tijd om vlierbloesemdrank te maken, een geurige frisdrank die je maakt door een flinke schaal bloemen een dag lang te laten trekken met een paar flinke scheppen suiker en citroensap of citroenzuur. Meer suiker, en de boel laten opkoken levert je vlierbloesemsiroop. Samen met de eerste aardbeien een van de pleziertjes van de vroege zomer.

Voor Nederlanders is natuur iets om naar te kijken en af te blijven, voor Hongaren is het iets om te gebruiken. Dat verklaart waarschijnlijk mede de enorme populariteit van vissen. En de jacht is hier ook nog niet in diskrediet geraakt.

Lees meer...

Hongarije heeft een 1ste Michelinster

costesWoensdag 31 maart 2010 - Voor het eerst in Hongarije heeft een restaurant een Michelinster gekregen. Restaurant Costes in Boedapest is na Four Seasons in Praag, dat in 2008 een ster ontving, nu het tweede restaurant in Midden-Europa met een Michelinster. De menukaart van Costes bevat zowel internationale gerechten als traditionele, naar deze tijd vertaalde, Hongaarse gerechten.

Lees meer

Slow-Food Convivium nu ook in Pécs!

slowfoodhv.jpgZondag 7 februari 2010 - Slow, slow, quick, quick, slow... Herinner je je die eerste danspassen op stijldansen nog? Zo verliep ongeveer ook de presentatie op 29 januari jongstleden in de Nádor Galerie van het nieuwe Convivium van Slow-Food in Pécs. Langzame woorden in het Hongaars door Gyula Wirth, afgewisseld door het pittige Duits van Claudia Mari. Die twee zijn pas net met de eerste lessen bezig waarschijnlijk, want Wirth en Mari hebben de kunst om samen te 'dansen' nog niet echt onder de knie. Toch is de kennismaking met hen veelbelovend, hun passie om meer mensen bij hun ideaal te betrekken is overtuigend.

Lees meer

Tokaj-wijn wint Elfde Pannon Bormustra

pannonbor-aDinsdag 15 juni 2010 - Elk jaar vindt in Pannonhalma een concours voor Hongaarse wijnen plaats. Daar worden door zowel een nationale als een internationale jury wijnen geproefd en beoordeeld. Deze elfde editie van het Pannon Bormustra werd ditmaal niet zoals gebruikelijk gehouden in de ruim duizend jaar oude abdij van Pannonhalma, maar in het gloednieuwe bezoekerscentrum van het klooster dat vorige maand werd geopend.

Lees meer

Hongaarse wijn- & culinair festival Amsterdam

furmintBpest foto: TdSZondag 18 april 2010 - Op zondag 9 en maandag 10 mei staat het onderwerp Hongaarse wijn en spijs centraal in Hotel Casa 400. Dit evenement is georganiseerd door de Furmint Foundation, een initiatief van wijnjournalisten, importeurs en liefhebbers van Hongarije. U kunt er onder meer genieten van een uitgebreide wijnproeverij van bijzondere Hongaarse wijnen, de enige echte Hongaarse salami, diverse soorten kolbász en unieke delicatessen van het Hongaarse Mangalica varken.

Lees meer

Opnieuw Tokaj-wijnstreek in Slowakije

tokajhegyek-klein.gif Foto: TdSDinsdag 16 maart 2010 - In het elektronische register van de Europese Commissie (e-bacchus) blijkt de benaming voor de Tokaj-wijnstreek in Slowakije onlangs te zijn gewijzigd: de naam ervan bevat nu het woord 'Tokaj'. De Hongaarse vakorganisaties zijn hierover verbijsterd. Deze stap is onbegrijpelijk, aldus Ferenc Marcinkó, voorzitter van het vakverbond voor de Tokaj-wijnstreek.

Lees meer

Foodapest & UKBA, twee voedingsbeurzen tegelijk

tortaukba foto: TomdeSmetZondag 31 januari 2010 - De levensmiddelen- beurs Foodapest die sinds 1992 elk jaar gehouden wordt in Boedapest is een van de grotere en belangrijke beurzen voor eten en drinken in Midden- en Oost-Europa. Zowel voor de vakbranche als de consument is het interessant om daar de ontwikkelingen en nieuwe trends op culinair gebied te volgen. Met rond de 250 exposanten, wedstrijden en seminars is deze beurs ook steeds meer een internationaal ontmoetingspunt aan het worden voor mensen uit de Horeca. Vele internationale koks zijn dan ook op de beurs aanwezig.

Lees meer

Egon Ronay, culinair 'opvoeder' van Engeland overleden

ronaya-aMaandag 14 juni 2010 - Een van de belangrijkste restaurantcritici van de afgelopen decennia in West-Europa, de van oorsprong Hongaarse maar sinds 1946 in Engeland levende Egon Ronay is zaterdag op vierennegentigjarige leeftijd in zijn woonplaats Berkshire overleden. Ronay, geboren in 1915 in Boedapest, is beroemd geworden om zijn restaurantgidsen die vanaf de jaren vijftig in Engeland verschenen en zijn culinair journalistiek werk voor kranten en tijdschriften.

Lees meer

Paasham Propaganda

husvetisonkaZaterdag 3 april 2010 - Dat je als Hongaar bij de aankoop van de traditionele ham voor bij de Paasmaaltijd een keuze kunt maken tussen goedkoop of duur en tussen kwaliteit of juist wat minder, dat spreekt voor zich. Maar dat je met die keuze ook een bewust politiek statement kunt maken naar familie en vrienden, tja... In Hongarije kun je momenteel echt aan bijna alles een politiek kleurtje geven, dus ook aan de Paasham.

Lees meer

Dutch Design Banket in Boedapest

parfaitchiel.jpg foto: Marcel Jansen Cairde.nlZondag 7 maart 2010 - Het contrast tussen de verschillende showtafels op het Junior Wereldkampioenschap Patisserie in februari in de HungExpo te Boedapest, kon niet groter. Van superkitsch met veel spektakel in felle kleuren via zoet romantisch met linten en krullen tot aan ingetogen strak en helder doordacht werk van de twee Nederlandse kandidaten.

Lees meer

Hongaarse wijnen proeven in Nederland

zolietyekpohrokhv.jpgZaterdag 30 januari 2010 - Steeds vaker worden in Nederland proeverijen gehouden met Hongaarse wijnen. Een mooi verslag van zo een proeverij door Peter van de Besselaar is te lezen op de weblog 'Brabantse Wijn Societeit'.
"Wat doen wijnhandelaren op ontdekkingstocht? Ze selecteren mooie vondsten - trouvailles - en willen die thuis nog eens naproeven. Thuis kan dat ‘klinischer' zonder invloed van de sfeer ter plaatse. Dat thuisproeven is dus een serieuze test. Talloze liefhebbers die mooie vakantiewijnen meenamen naar huis kennen de teleurstelling dat de wijn thuis tegenvalt. Toos Dusee ging mee op studiereis naar Hongarije en besloot daarna om een Hongarijeproeverij te geven."

Lees verder in Hongarije biedt verrassende ontdekkingen.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije