Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse wijnproeverij Oosterhout 21 november

bor-abcDonderdag 4 november 2010 - Voor een grote overzichtsproeverij van Hongaarse wijnen kunt u op 21 november 2010 naar de Proeverij van 'Wijn uit Hongarije' die gehouden wordt op Landgoed Bergvliet in Oosterhout. Een mooie uitgebreide collectie van rond de 40 wijnen, waaronder die van St. Andrea uit Eger, wijnmaker van het jaar en onlangs prijswinnaar op het Proefschrift Wijnconcours, wijnen van de Abdij in Pannonhalma, Béres en Dereszla uit de regio Tokaj en Heumann uit Villány-Siklós staan voor u op tafel.

Lees meer

St. Andrea wijnen winnen Proefschrift Wijnconcours

andreaMaandag 11 oktober 2010 - Op de finale van het Proefschrift Wijnconcours, met maar liefst 144 deelnemende wijnen, zijn de winnaars bekend geworden. In deze 22ste editie van het wijnconcours dat traditiegetrouw wordt gehouden in de St. Olofskapel van het NH Barbizon hotel in Amsterdam, hebben twee Hongaarse wijnen verschillende prijzen binnen gesleept. Beide wijnen zijn van St. Andrea uit Egerszalók, waarvan wijnbouwer-wijnmaker en eigenaar György Lőrincz tot beste Hongaarse Wijnmaker van 2009 is verkozen.

Lees meer

Pannonhalma Wijnhuis van het jaar 2010

pann-kleinDonderdag 16 september 2010 - De prestigieuze prijs "Hongaars Wijnhuis van het Jaar" is gewonnen door de Pannonhalma Apatsági Pincészet van de Benedictijner Abdij van Pannonhalma. Deze Abdij van Pannonhalma is het oudste nog wijn producerende klooster van Hongarije. Als sedert 996 worden er hier wijnen gemaakt van de wijngaarden liggend op drie heuvels in de omgeving.

Lees meer

Kűrtőskalács: rollen, draaien, bakken, smullen

Kürtőskalács makenWoensdag 4 augustus 2010 - Wie in Hongarije nog nooit een kürtőskalács heeft gegeten, weet niet wat hij mist. Al slenterend over een markt met de nog warme rol in de hand en de geur van vers zoet gebakken deeg in de neus is niet alleen voor kinderen eeuwenlang al een tractatie, ook volwassenen eten graag een 'fahenger' (houtrol) zoals de vroegere benaming luidt. Stukje voor stukje scheur je een deel van de koek af. Mals moet die van binnen zijn en een beetje knapperig van buiten, en zoet, maar net niet te.

Lees meer

Worstenfestival Békéscsaba 28 t/m 31 oktober

cs-aZaterdag 23 oktober 2010 - Voor wie trek heeft in worst, en dan in heel veel worst tegelijk: van 28 t/m 31 oktober vindt in Békéscsaba weer het inmiddels beroemde én beruchte Worstenfestival plaats. Beroemd omdat het nu al jaren een traditie is, er duizenden deelnemers worst draaien, er de lekkerste worsten uit de regio te proeven zijn en het een groot dagenlang durend feest is waar iedereen welkom is.

Lees meer

Pálinka & Worst, Burcht van Buda 7 t/m 10 oktober

budapalinkaDinsdag 5 oktober 2010 - Hongarije en pálinka, wie kent de combinatie niet? Het wordt kouder en de avonden lengen, dus krijg je vanzelf zin in een glaasje. Zowel de marketing-jongens als de -meisjes weten dat ook heel goed. Dus nu de eerste stooksels van het jaar gebotteld zijn en voordat de gure herfst invalt wordt in Boedapest - waar de mensen wonen die het kunnen betalen - het Pálinka & Kolbász Festival gehouden. Mensen met wat minder geld houden liever hun eigen Házi Pálinka Feestje thuis, met de buren, vrienden en familie!

Lees meer

Eerste wijn 2010 gebotteld in Badacsony

csabagyongye-aDonderdag 9 september 2010 - De eerste wijn van dit jaar is al gebotteld in de wijnregio Badacsony, een beroemd wijngebied in Hongarije aan de noordzijde van het Balaton meer. Hoewel het erg vroeg lijkt om wijn al te kunnen bottelen, is de wijn die van de specifiek Hongaarse druif 'Csabagyöngye' gemaakt wordt er zeer geschikt voor. De wijn gaat ook niet op vat, maar kan al een maand na de oogst en verwerking op fles.

Lees meer

Pálinka stoken, tot 50 liter zonder accijns

mezespalinka-aMaandag 26 juli 2010 - Vanaf zondag 1 augustus 2010 is het legaal om jaarlijks tot 50 liter pálinka te stoken voor eigen gebruik zonder dat daar een bedrijfsvorm voor nodig is. Op de laatste dag voor het zomerreces van het Hongaarse parlement is over deze accijnswet  het besluit gevallen. Nu kunnen burgers hun fruit dus zelf gaan verstoken, iets waar niet iedereen blij mee is. Toen het plan voor deze wetswijziging door Viktor Orbán eerder dit jaar, nog voor de landelijke verkiezingen, werd gepresenteerd, kwam er veel kritiek op Orbán.

Lees meer

Pálinka stoken, Hongarije is er trots op

palinkaketel2Zaterdag 16 oktober 2010 - Je zou door de ramp met de rode modder haast vergeten dat in Hongarije het gewone leven ook doorgaat. En pálinka stoken behoort tot dat gewone leven. Zeker nu met de nieuwe wet sinds afgelopen zomer die de regels voor stoken verruimt, veel gewone burgers thuis weer lekker veel pálinka kunnen stoken zonder dat er accijns over betaald moet worden. Alsof ze dat niet al deden voordat de wet werd aangenomen.

Lees meer

Ganzenlever, is toekomst werkelijk anders?

libamajWoensdag 29 september 2010 - "Ondanks de vele kritiek en aanvallen op de ganzenhouderijen exporteert Hongarije nog steeds veel ganzenlever", aldus Péter Földi van de Brancheorganisatie Gevogelteproducten (BTT). Van alle ganzenlever geproduceerd in Hongarije gaat 80% naar andere landen, voornamelijk naar Frankrijk en Belgiё. Ondanks de crisis en daardoor terugval in de hoeveelheid gevogelte is de productie van ganzenlever hoewel gezakt in 2008, vorig jaar juist weer gestegen en voor 2010 wordt ook herstel verwacht.

Lees meer

Wijnfestival Burcht van Buda, vijf dagen wijn!

Borfestival2-abDinsdag 10 augustus 2010 - Nog een maandje wachten en dan mogen we weer de Burchtheuvel van Buda op om ons aan de beste wijnen van Hongarije te laven. Vanuit een klein initiatief in de jaren negentig, toen een stuk of wat Hongaarse wijnmakers op het Vörösmarty tér in het centrum van Boedapest hun wijnen lieten proeven aan het publiek, is dit festival met ongeveer tweehonderd deelnemende wijnmakers uitgegroeid tot een van de grootste wijnfestivals van Europa.

Lees meer

Worst uit Csaba en Gyula nu beschermd product

csabaik-abWoensdag 23 juni 2010 - De pittige worsten uit het Hongaarse Gyula en uit Békéscsaba zijn in Brussel door de Europese Commissie tot beschermde streekproducten verklaard. Beide producten, de Csabai kolbász en Csabai vastagkolbász en de Gyulai kolbász en Gyulai pároskolbász, zijn opgenomen in de lijst van bijna 900 Europese regionale en traditionele producten. Deze oorsprongsbenamingen mogen nergens anders worden gebruikt. Van de traditionele Hongaarse streekproducten zijn eerder al de Szegedi salami, de Budapesti télisalami, de Hajdásági mierikswortel en de uien van Makó in de lijst opgenomen. Deze bescherming door Brussel betekent ook dat de EU gaat helpen met reclame maken om de producten een grotere bekendheid te geven.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije