• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar Szalon film: Dirty Window

btszDinsdag 26 januari 2016 - In februari dit jaar is het zeven jaar geleden dat op de Amsterdamse Wallen de Hongaarse 19-jarige Betty om het leven werd gebracht. Haar dode lichaam werd gevonden in de peeskamer waarin ze als prostituee werkte. In de film Dirty Window (uit 2012), die op 21 februari in de Hongaarse Salon vertoond wordt, volgt de Nederlandse regisseur Walter Stokman het spoor terug naar haar geboorteplaats Nyíregyháza in Hongarije waar hij sprak met mensen uit haar nabije omgeving.

khuisbettyHet onderwerp van Dirty Window is nadrukkelijk níet de tot op heden onopgeloste moord. De makers wilden weten wie Betty was, waar ze vandaan kwam, wat haar dromen waren. Uit de getuigenissen worden de contouren van haar bestaan langzaam maar zeker zichtbaar. In deze documentaire ontmoeten we onder anderen Betty’s vader, die gescheiden van haar moeder in armoedige omstandigheden leeft, haar muzieklerares en een vriendin die met haar op de Wallen werkte maar voor haar kinderen terugkeerde naar Nyíregyháza.

Na de film volgt een gesprek met de deskundige op dit terrein, Maaike van Groenestyn. Zij hield zich als hulpverlener en onderzoeker bezig met prostitutie en mensenhandel en daarbij kwam haar kennis van de Hongaarse taal goed van pas. Momenteel is zij werkzaam als adviseur van de gemeente Amsterdam.

Een uitgebreid artikel dat veel inzicht geeft over het leven van Hongaarse prostituees in Amsterdam - dat in 2012 verscheen op het Hongaarse Origo.hu en waarvoor ook Maaike van Groenestyn geïnterviewd werd - is in het Nederlands, vertaald door Maaike zelf, te lezen op: Buro Bryx.nl. Een van de uitspraken in dat artikel riep bij Hongaren die het stuk lazen naast een wat ongemakkelijke lach ook een gevoel van schaamte op: ’Van de Molensteeg is het voor de mensen die de Wallen goed kennen, bekend dat daar de meeste Hongaren werken. Het wordt ook wel ‘Nyíregyháza-straat’ genoemd, omdat veel meisjes daar vandaan komen.’ Elke Hongaar kent het cliché over deze stad, Nyíregyháza staat min of meer gelijk aan thema’s als criminaliteit, smokkelarij en mensenhandel. Maar dat een straatje in het buitenland zo genoemd wordt, dat is een dubieuze eer.

>>>> Datum:  Zondag 21 februari 2015
>>>> Tijd:  Café open 14.00 uur, aanvang film 14.45 uur
>>>> Locatie:  Goethe Instituut, Herengracht 470 Amsterdam
>>>> Entrée:  € 9,- Tot 18 jaar: € 7,-  inclusief 1 drankje
   
 >>>> Trailer Dirty Windows


  


 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije