Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar szalon film: Az állampolgár/The Citizen

allampolgar klWoensdag 22 maart 2017 - In de komende Hongaarse Salon zal de recente en zeer verrassende Hongaarse film `Az állampolgár/The Citizen` worden vertoond. De hoofdpersoon van `Az állampolgár` is een wat oudere Afrikaanse man, Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), die als vluchteling al jaren in Hongarije woont. Hij werkt als beveiliger in een supermarkt en wil graag Hongaars staatsburger worden maar zakt steeds voor de Hongaarse versie van het inburgeringsexamen, met gedetailleerde, schoolse vragen over de Hongaarse geschiedenis.

allampolgar 3Wilson krijgt bijles van Mari, een gepensioneerde lerares, en de sympathie tussen beiden slaat naar verloop van tijd om in verliefdheid. Mari neemt het besluit om haar man te verlaten en bij Wilson in te trekken. Alles lijkt ten goede te keren en Wilson slaagt zelfs voor het examen. Maar er speelt nog iemand een rol in het verhaal: Shirin (Arghavan Shekari), een jonge Iraanse voor wie de enige kans om te overleven een schijnhuwelijk met een Hongaar is. Wilson neemt de illegale vluchteling in huis, maar de situatie wordt met de dag onhoudbaarder.

Deze film uit 2016 van regisseur Roland Vranik is niet gemaakt naar aanleiding van de actualiteiten van de afgelopen paar jaar. De makers hadden het idee voor het verhaal al eerder opgevat en zijn als het ware ingehaald door de actualiteit. Toch is de flim geen voorspelbaar vluchtelingenverhaal, het gaat over echte mensen, geen clichépersonages. De film kreeg zeer goede kritieken in Hongarije en de acteurs, vooral de amateur Dr. Cake-Baly Marcelo, worden geprezen om hun natuurlijke spel. De film won begin deze maand een prijs op het Filmfestival van Porto.

> Locatie:  Goethe Instituut, Herengracht 470 Amsterdam
> Datum:  Zondag 9 april 2017
> Tijd:  14.00 café open, 14.45 aanvang film
> Entree:  € 9,- Tot 18 jaar: € 7,- inclusief 1 drankje
> Web:  Magyar Szalon - Hongaarse Salon
> Trailer:  Op youtube - The Citizen

Na afloop van de film vindt de jaarlijkse antiquarische Hongaarse boekenmarkt plaats ten bate van de Salon. Heb je Hongaarse boeken over die je wilt doneren, neem dan contact op met Eleni Bozona (06-34440445) of Mari Alföldy ().

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije