Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Screening documentaire 'Alles voor Hongarije' en debat, 14 juni Amsterdam

still6-abWoensdag 6 juni 2012 - Hoe kan het dat er in Nederland nauwelijks radicaal rechtse studenten te vinden zijn, terwijl de Jobbik-partij in Hongarije steeds meer hoogopgeleide jongeren tot haar achterban mag rekenen? In de documentaire 'Alles voor Hongarije' onderzoeken Luuk Heezen en Swaan van Iterson waarom Hongaarse studenten kiezen voor een partij die extreem nationalistisch is en nauwe banden heeft met de Hongaarse Garde, een burgerwacht die er naar streeft de 'zigeunercriminaliteit' te verminderen.

Na vertoning van de documentaire praten we met Sarah de Lange (UvA-politicologe en expert in populisme), programmamaker en oud-politicus Paul Rosenmöller en rechtenstudent en PVV-stemmer Nathan Bouscher.

>>>> Locatie:  Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 Amsterdam
>>>> Datum:  Donderdag 14 juni 2012
>>>> Tijd:  Van 20.00 tot 21.30 uur
>>>> Entrée:  Gratis
>>>> Meer info:   Luuk Heezen, redacteur Folia
>>>> E-mail:  
>>>> Tel:  +31-6-13950041

 

still5-abIn veel onderzoek heerst een beeld van de lageropgeleide 'loser' uit de arbeidersklasse die stemt op radicaal-rechts. De Hongaarse casus laat zien dat dit zeker niet het geval hoeft te zijn, en in onze documentaire praten we met studenten om er achter te komen wat hen aantrekt in de Jobbik partij.

Hoe kan het dat er in Nederland nauwelijks radicaal rechtse studenten te vinden zijn, terwijl de radicaal rechtse Jobbik-partij in Hongarije studenten tot een substantieel deel van haar electoraat mag rekenen? Waarom steunen studenten een partij die hechte banden heeft met de Hongaarse garde, een intimiderende burgerwacht die naar eigen goeddunken 'de orde handhaaft'?

still3-abDe gangbare gedachte dat radicaal rechtse stemmers laagopgeleid zijn verdient nuancering, stelt bachelor sociale wetenschappen Swaan van Iterson op basis van het onderzoek dat ze voor haar bachelorscriptie deed. Die scriptie vormde de aanleiding voor de documentaire 'Alles voor Hongarije'. Samen met Folia-redacteur Luuk Heezen trok ze naar Hongarije om te praten met studenten over de motivatie voor hun radicaal rechtse stemgedrag.

Swaan en Luuk bezochten voor de documentaire onder meer universiteiten in Boedapest, een beruchte Roma-wijk in de universiteitsstad Miskolc en een betoging van Jobbik-aanhangers.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije