Rosalia: rosé in de Kastanjetuin met een concert van Boggie!
Woensdag 29 april 2015 - Vanaf het voorjaar tot en met de herfst barst Hongarije haast uit de voegen van de wijnfestivals, en een van de eerste in het seizoen is het nog niet zo heel bekende Rosalia. Op dit festival, dat plaatsvindt op 8,9 en 10 mei in Boedapest, wordt alvast de komst van de zomer gevierd met veel rosé en bubbels onder de kastanjebomen in een sfeer die wel wat lijkt op een hele grote picknick.
Vrijdag 6 maart 2015 - Het is de Hongaarse wijnmaker Dúszi Tamás weer gelukt om een belangrijke buitenlandse gouden medaille binnen te halen voor een van zijn wijnen. Dit keer niet voor zijn inmiddels wereldberoemde rosé, maar voor zijn rode Görögszó 2011. Op de begin maart gehouden Vinalies Internationales in Parijs kreeg hij er niet alleen een gouden medaille voor, de wijn werd zelfs uitgeroepen tot de allerbeste rode wijn van Vinalies 2015!
Zaterdag 21 februari 2015 - Twintig jaar duurde het wereldwijde onderzoek door wetenschappers uit verschillende landen en daarna nog eens vier jaar om alle gegevens te analyseren en tot een lijfig rapport te verwerken dat onlangs in The Lancet Global Health gepubliceerd werd. In sommige Engelstalige media werden twee van de laagst scorende landen er meteen uitgepikt: in België eten ze veel chocolade en wafels en in Hongarije te vette goulash!
Woensdag 5 november 2014 - Het HBN (Hungarian Business Network) organiseert weer haar jaarlijkse Wijn & Spijs Avond, leden en niet-leden zijn van harte welkom in Hotel Novotel in Amsterdam om Hongaarse wijnen en hapjes te komen proeven. In een informele setting kunt bij de proeftafels kennis maken met de mooie Hongaarse wijnen van importeurs zoals Wijnhuis Kastelein, Uw Wijn op Tafel, Miranda Beems Wijnimport en van de eigen wijnen van Hegyem Hungarian Wine.
Donderdag 12 maart 2015 - Menig vakantieganger in Hongarije heeft er vlak voor vertrek terug naar huis een aantal in de koffer gestopt, veilig tussen de overhemden en sokken zodat ze niet kneuzen. Voor eigen gebruik of als souvenir voor familie en vrienden, de rode tubes met die lekker ouderwetse vormgeving en gevuld met knalrode paprikacrème gaan zo de hele wereld over. Buiten Hongarije zijn ze amper in supermarkten te krijgen, maar via internet is alles te koop. Bij Mick en Robin Kovács met hun 'De Smaak van Hongarije' bijvoorbeeld, die importeren nu ladingen Piros Arany naar Nederland.
Donderdag 5 maart 2015 - Het is al weer drie jaar geleden dat er in Boedapest voor het laatst een grote overzichtsproeverij met alleen maar wijnen uit Tokaj gehouden werd. De belangrijke vakvereniging in die wijnregio, Tokaji Reneszánsz, zorgde steeds op wisselende locaties, vaak ook bij Restaurant Gundel, voor bijzondere proeverijen met elk jaar de verkiezing van de Beste Aszú. Maar deze activiteiten van Tokaj Reneszánsz kwamen na wat interne strubbelingen helaas stil te liggen.
Woensdag 11 februari 2015 - Toen in februari 2013 voor het eerst het Visfestival van Boedapest gehouden werd, in het park rondom de vijver bij de Akvárium Klub, was niet echt iedereen onder de indruk van het aanbod. In het weekend van 20 t/m 22 februari vindt dit festival voor de derde keer plaats en als het uitkomt wat ze beloven in het persbericht wordt het er een stuk gezelliger dan in 2013. De nieuwe locatie is beter, er is een uitgebreid programma met muziek en er doen meer restaurants mee.
Vrijdag 31 oktober 2014 - Waar de Fransen vier letters nodig hebben om deze klank weer te geven, gebruiken de jonge organisatoren van de komende 'Bordeaux Proeverij' in Boedapest slechts een simpele 'ó', Bordeaux-Bordó. Het logo op de website ziet er dan ook lekker hedendaags uit, kort maar krachtig. Maar als je ziet welke wijnhuizen er vertegenwoordigd zijn en wat ze je gaan laten proeven, dan heb je wel een lange adem nodig. Krachtig wordt het, maar zeker niet kort.
Donderdag 12 maart 2015 - Het was een zeer grote verrassing voor chefkok István Pesti van restaurant Tanti. Hij vernam het bericht over de toekenning van de Michelin ster pas toen hij gebeld werd voor een interview door de redactie van een tijdschrift, aldus newsportal Index.hu. Deze ster is hoe dan ook een grote verrassing, omdat Tanti étterem nog niet zo lang bestaat en daarom niet erg bekend is.
Dinsdag 24 februari 2015 - De Canadese Voedsel- en Warenautoriteit liet deze week een verklaring uitgaan dat Hongaars paprikapoeder van het merk 'Pride of Szeged' sporen van pinda's bevat en dat de producent deze in de herfst van 2014 aan winkels en horeca in verschillende provincies geleverde producten terughaalt. Maar paprikapoeder is toch paprikapoeder? Hoe komen er dan toch pinda's in?
Dinsdag 11 november 2014 - Vorig jaar december plaatste ik een mooi recept van Kati en Márti Bujdosó voor hét kerstgebak van Hongarije, de beigli. Maar omdat er natuurlijk ook mensen zijn die of geen tijd hebben, of geen zin om met de handjes te werken, of gewoon niet zo heel erg goed kunnen bakken - dat is niets om je voor te schamen - maar toch wel lekkere beigli met kerstmis willen eten, vroeg ik me af waar in Nederland en België beigli te koop zou zijn. Vandaar dat ik hier op Hongarije Vandaag de adressen wil verzamelen waar beigli gemaakt en verkocht wordt.
Vrijdag 3 oktober 2014 - Als je niet weet hoe een varken er van binnen uitziet, nog nooit bij een thuisslacht bij een Hongaarse familie was en toch eens het proces van branden, schrobben, hakken en uitsnijden van dichtbij wil meemaken, zorg dan dat je vroeg op staat en ga naar het komende Kolbászfesztivál (Worstenfestival) in Békéscsaba. Jaja, het lieve dier is al dood voordat het daar tussen het publiek ligt, het stierf een half uurtje ervoor in het slachthuis, maar het is wel even wennen om na het opensnijden van de buik opeens de nog warme organen te zien dampen in de koele herfstlucht. Als je geen sterke maag hebt, een glas pálinka helpt.