• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bordó Blend: 'Bordeaux' in Hongarije, 29 november Boedapest

bbl-klVrijdag 31 oktober 2014 - Waar de Fransen vier letters nodig hebben om deze klank weer te geven, gebruiken de jonge organisatoren van de komende 'Bordeaux Proeverij' in Boedapest slechts een simpele 'ó', Bordeaux-Bordó. Het logo op de website ziet er dan ook lekker hedendaags uit, kort maar krachtig. Maar als je ziet welke wijnhuizen er vertegenwoordigd zijn en wat ze je gaan laten proeven, dan heb je wel een lange adem nodig. Krachtig wordt het, maar zeker niet kort.

Vorig jaar startte een drietal Hongaarse wijnmagazines* met het organiseren van themaproeverijen waarin één druivensoort centraal staat. De eerste stond helemaal in het teken van olaszrizling - ongelooflijk hoeveel verschillende wijnen uit één soort te maken zijn, geen één smaakte hetzelfde -, in het voorjaar was kékfrankos aan de beurt, in oktober kwam olaszrizling weer terug en eind november zal het niet om een enkele druivensoort draaien, maar om een beroemd type wijn, de Bordeaux. Naast de de grote proeverij op 29 november worden de hele maand in verschillende wijnwinkels kleinere proeverijen georganiseerd. 

Van de zes soorten druiven die voor rode wijn in Bordeaux gebruikt mogen worden, zijn er drie ook in Hongarije heel gangbaar. Cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc - en als vierde malbec, maar op minder grote schaal geteeld - je komt ze bijna overal tegen. Op zichzelf gevinificeerd, maar ook in samengestelde wijnen, een blend dus. In Hongarije wordt dan meestal het Franse woord cuvée gebruikt, maar ook wel 'házasítás', het mengsel van het huis. De andere Franse druivensoorten die in een rode bordeaux gebruikt kunnen worden, de petit verdot en carmenière zie je er niet.

vbor2-abRode wijnen worden op veel plaatsen in Hongarije gemaakt en in de jaren negentig, na veertig jaar socialisme en de productie van slechte bulkwijnen, was het vooral de regio Villány-Siklós waar de kwaliteitsverbetering, op Franse leest geschoeid, als eerste werd ingezet. Bock, Gere, Tiffán en Vylyan zijn niet voor niets nu zeer bekende namen. Eger (Thummerer, Gál) volgde en natuurlijk Szekszárd (Heimann, Vida, Takler) uit deze drie wijnstreken komen nu prachtige wijnen van tientallen beroemde wijnhuizen die allemaal werken met de van oorsprong Franse druiven. En dan hebben we ook nog de wijnstreken zoals Sopron, Kunság, Mátra en de zuidzijde van het Balatonmeer waar mooie 'Bordó' vandaan komt.

Het toegangskaartje voor de Bordó Blend Nagykóstoló in Sofitel Budapest op 29 november is redelijk prijzig, 10.900 HUF, maar dan kun je wel vanaf twee uur in de middag tot ver in de avond wijnen proeven van rond de zestig wijnhuizen. Kaartjes in de voorverkoop zijn goedkoper, maar dan hebben we een klein probleem: voor Olaszrizling Oktober was er namelijk een Engelstalige pagina met uitleg, maar die is voor Bordó Blend blijkbaar niet actief. Hoe dan ook, als je een mailtje stuurt naar Viktória Vitéz () dan kan zij meer uitleg geven over een bankbetaling of waar je het kaartje kunt ophalen. Of kijk op Jegymester.hu, kaartje voorverkoop: Elővételi jegy 7900 HUF.

>>>> Locatie: Sofitel Budapest,  Széchenyi tér 2., 1051 Boedapest.

*Winelovers organiseert deze proeverijen samen met Vinoport.hu en Borászportál.hu.

>>>> Tom de Smet

Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije