Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Borigo, tien jaar toonaangevende wijnjournalistiek in Hongarije

borigo-cvr-kl-aVrijdag 11 juli 2014 - „Ja, ik heb zelfs nog tijd om te slapen!", zegt hij met een tevreden zucht. „Dankzij de inzet van mijn bevlogen medewerkers, die allemaal kennis van zaken hebben en mij veel werk uit handen nemen, kan ik de verschillende activiteiten goed uitvoeren." De Hongaarse Gábor Botond Bányai verzet inderdaad een flink pak werk. Naast het runnen van zijn eigen wijnhuis in Villány, de bedrijfsvoering van een ander wijnhuis dat daar ook gevestigd is en het leiden van het wijnhandelsbedrijf Sidewayz in Boedapest is hij, en daar kennen veel Hongaren hem beter van, ook eigenaar en hoofdredacteur van 'Borigo', het op dit moment belangrijkste wijntijdschrift van Hongarije.


Midden juni was er groot feest, want Borigo bestaat nu tien jaar en dat werd in het vrij nieuwe Bálna Cultureel Centrum aan de oever van de Donau in Boedapest dan ook goed gevierd. Naast een groot aantal wijnhuizen van naam zoals Bock, Gere, Sepsy, Frittmann, Pannonhalma Apátság en St. Andrea, waren er ook minder bekende wijnmakers en natuurlijk veel journalisten, wijnliefhebbers, oud-medewerkers en het team van Borigo aanwezig.

bgb-1ab Gábor Botond Bányai rechts op fotoMet het tijdschrift Borigo vulde Gábor in 2004 een gat in de Hongaarse culinaire tijdschriftenmarkt. Gábor, die daarvoor al in de uitgeverswereld werkte, begon toen samen met een paar mensen uit het vak artikelen te schrijven en hij zette een vakjury op om wijnen te proeven en daarvan proeflijsten te maken. Meer en meer achtergrondartikelen verschenen er in Borigo over de Hongaarse, later ook over buitenlandse, wijngebieden en wijnhuizen. Niet alleen de Hongaarse wijnsector heeft zich in de afgelopen twintig jaar zeer sterk ontwikkeld, maar mede door Borigo - en natuurlijk door andere, soms concurrerende, tijdschriften en websites - is het Hongaarse publiek nu veel beter op de hoogte van al die ontwikkelingen. Op wijnfestivals en proeverijen bijvoorbeeld zie je dan ook een steeds groter aantal Hongaren die met meer kennis (en liefde!) genieten van de wijnen. Hoewel de websites met hun veel snellere en actuele berichtgeving, zoals Vinoport.hu en Borászportál.hu, duizenden lezers bereiken, kan Borigo stoelen op meer diepgaande artikelen en zijn de proeflijsten in dit tweemaandelijkse tijdschrift in Hongarije inmiddels toonaangevend. Gábor: „We houden bij het beoordelen van wijnen min of meer dezelfde richtlijnen aan zoals het Amerikaanse wijntijdschrift 'Wine Spectator' die hanteert, en hoewel ons tijdschrift niet in het Engels verschijnt, kunnen buitenlandse wijninkopers en wijnjournalisten via onze proeflijsten zo toch ook een beetje op de hoogte blijven van wat er in Hongarije gebeurt."

mbatlasz-aAl sinds 2005 werkt culinair journalist en wijnschrijver Imre Tompa mee aan het tijdschrift en hij maakt ook deel uit van de wijnjury. Tompa is bekend om zijn scherpe pen en zijn humoristische schrijfstijl ('Hoe alcoholist te worden?' is de titel van een van zijn meest verkochte boeken). Ook de allereerste Internationale Wijnacademicus van Hongarije, en oprichtster van het Hongaarse Wijncollege, Gabriella Mészáros schrijft al een tijdje mee. Samen met Gábor en een andere redacteur van Borigo Dániel Ercsey, die behalve journalist ook geograaf is, werkte zij en Tompa ook mee aan de eerste Grote Hongaarse Wijnatlas die in 2012 uitkwam. Nu de Hongaarse regering in de laatste jaren steeds meer geld pompt in de verdere ontwikkeling van de wijnsector, en mondjesmaat ook in de marketing naar het buitenland toe, zou het mooi zijn als er een subsidie zou komen om die atlas eens in het Engels te vertalen. Een beter naslagwerk met zoveel informatie over de Hongaarse wijngebieden is er niet.

Gábor: „Ik ben echt heel tevreden over wat ik tot nu toe hebben kunnen opbouwen, de verschillende bedrijfsvormen vullen elkaar mooi aan. En dat er op dit jubileumfeest zoveel wijnmakers van naam aanwezig zijn, bewijst dat ons werk gewaardeerd wordt. Daar ben ik blij mee. Nu is het onze taak om de minder bekende, jonge wijnmakers die prachtige wijnen produceren in de schijnwerpers te zetten en te helpen bij de promotie en verkoop, zowel in Hongarije zelf als in het buitenland." Met al die medewerkers die allemaal hun eigen beroepsmatige, maar ook zeer persoonlijke inbreng hebben - en vergeet Gábor's vrouw Edit Segesdi niet, zij zette Gábor jaren geleden op het wijnspoor en speelt binnen het bedrijf een belangrijke rol - zal dat vast en zeker lukken.  

>>>> Tekst, foto's: Tom de Smet

>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig, Wijn uit Hongarije

borigo-3-a    borigo-1a 
borigo4-a   borigo-2-a
borigo-6a   borigo-8a
borigo-erszi-b   zslp-rtk-2a
Erzsébet Horváth (werkt bij Gábor) 
Wijnmaker Gábor Jandracics
  Wijnmaker Zsófia Laposa
Rita Takaró (werkt bij Gábor)
    Daarboven: Gábor en wijnmaker Géza Lenkey

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije