• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Het Grote Wijnfestival op de Burcht, 10 t/m 14 september

bf-klMaandag 25 augustus 2014 - Het moet haast wel een van de allereerste wijnfestivals van Hongarije geweest zijn toen in 1991 een groep Hongaarse wijnmakers het Vörösmartyplein in het centrum van Boedapest met hun kraampjes vulde. In die vroege jaren negentig onstond daarna het ene na het andere wijn- en culinair festival. Dit inmiddels beroemde Wijnfestival op de Burcht van Buda, het plein werd al snel te klein, gaat in ieder geval wat leeftijd betreft al richting haar Zilveren Jubileum. Dit jaar is het de 23ste keer dat overal uit het hele land de wjnmakers weer bij elkaar om hun beste wijnen te presenteren.

bf-bdVijf dagen lang kan er op de terrassen rondom het Paleis op de Burcht genoten worden van Hongaarse wijnen van ruim tweehonderd wijnhuizen en wijnhandelaren. Meestal is het daarboven prachtig naherfsten met een goed glas wijn in de hand, maar neem wel een dikke trui of jas mee, want niet alle jaren is het lekker weer. September is een rare maand en boven op de Burchtheuvel kan het dan aardig koud worden. Tot een uur of vijf, zes kun je er meestal rustig rondwandelen, in de avonden is het er erg druk. Het is dan wat lastiger je wijntje te bemachtigen, maar al die vrolijke mensen om je heen, de live muziek, het mooi uitgelichte paleis en het uitzicht op de stad geven je wel het gevoel Boedapest op haar mooist te beleven.

bf-groepjerodewijnMocht je die dagen in Boedapest zijn en eens kennis willen maken met de Hongaarse wijncultuur, plan dan zeker een bezoekje aan dit festival. Echt goedkoop is het niet, naast de entréeprijs betaal je ook voor de te proeven wijnen, maar als je een beetje aan de babbel raakt met de mensen achter de standjes kan het zomaar zijn dat je gratis nog wat anders te proeven krijgt. Hele flessen wijn kopen kan trouwens ook, dat is iets goedkoper, althans als je met een groepje bent en ieder trek heeft in hetzelfde. Zorg ook dat je aan de praat komt met andere festivalbezoekers, er zijn er genoeg die Engels spreken, en vraag ze waar de wijnen lekker zijn. Het is echt een soort van traditie geworden dat men elkaar op de hoogte brengt over bij welk standje je wat moet gaan proeven. 

Alles op dit festival is in de afgelopen jaren veel strakker georganiseerd dan pak hem beet een jaar of tien jaar geleden, zo ook het taxi-beleid. Als je dus laat op de avond met een taxi terug naar je hotel wilt, neem dan alleen een taxi bij de hoofdingang. Je zult in de rij moeten staan, maar je wordt dan wel, bijna zonder dronken voordringende lieden, door de medewerkers van het festival keurig naar een betrouwbare taxi gedirigeerd.

Het festival is te bezoeken op van 10 t/m zondag 14 september. Woensdag t/m vrijdag open van 14.00 tot 23.00, zaterdag en zondag van 10.00 tot 23.00. Een dagkaart kost 2900 forint, inclusief een wijnglas (dat je tussendoor steeds voor een schone kan inruilen) en éénmalig gratis entrée van het Historisch Museum van Boedapest (dat in het paleis gevestigd is). Een vijfdagenkaart kost 7500 forint.

Meer uitgebreide Engelstalige informatie over het festival is te vinden op: A Borfesztivál Budai Vár

Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

bf-pst-a
 
>>>> Tekst, foto's: TdS


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije