Stifolder Fesztivál in Feked, 14 juni 2014

stifwrst-klDonderdag 5 juni 2014 - Hoewel er in de winter en het vroege voorjaar ook wel gastronomische festivals in de open lucht georganiseerd worden, is het vooral de periode tussen begin mei en eind oktober dat werkelijk overal in Hongarije in dorpen en steden de eetfeesten losbarsten. In heel Hongarije vinden jaarlijks rond de tweehonderd van dit soort festivals plaats.


stifwrstfsztSommige van die festivals zijn inmiddels uitgegroeid tot een twee of drie dagen durend groot feest, zoals het Kool Festival in Vecsés, of het Festival van de Grote Koks in Nagyszakácsi (dat dit jaar vanwege politiek gekonkel, en de daardoor ontbrekende centen, helaas niet doorgaat), andere festivals blijven klein en zijn meer gericht op de bewoners van het dorp en directe omgeving. Zo ook het 'Stifolder Fesztivál' in Feked dat op zaterdag 14 juni plaatsvindt. 'Stifolder?' Een echt Hongaars woord lijkt dat niet te zijn, en wat heeft het te maken met eten of drinken?

Het woord is terug te herleiden tot de Donau-Zwaben. In de achttiende eeuw vestigden veel Duitse immigranten zich in Hongarije, en een van de provincies waar nog steeds Donau-Zwaben wonen is de Baranya met als centrum de stad Pécs. De immigranten die uit de Duitse regio rondom de Abdij van Fulda in Hessen naar de Baranya trokken werden ook wel 'Stiftsfuldaer' genoemd, en volgens bronnen op internet is daaruit de verbastering 'Stifolder' ontstaan. Zij namen hun kennis van het verwerken van varkensvlees mee en met hun oude recepturen ontwikkelden zij de Stifolder worst.

stifwrstNiet alleen in het bij Nederlanders en Vlamingen bekende dorp Feked, ten oosten van Pécs, wordt deze worst gemaakt. In de hele provincie kun je die, met onderling kleine verschillen in samenstelling, tegenkomen. Het basisrecept gaat uit van een derde deel gekookte buikvlees en tweederde rauw vlees van verschillende delen van het varken. De massa wordt op smaakt gebracht met peper en zout. Sommige worstenmakers doen er ook knoflook in. Paprikapoeder wordt tegenwoordig ook gebruikt, maar in de tijd dat de Duitsers naar Hongarije kwamen bestond dat nog niet. De worst wordt eerst koud gerookt om daarna nog een aantal maanden hangend te rijpen. Er gaat in tegenstelling tot de meer bekende Hongaarse kolbász - zoals die werd ontwikkeld door Slowaken die zich in het zuidoosten van Hongarije vestigden (bijvoorbeeld in Békéscsaba en Gyula) - geen kümmel in. En voor een echte Stifolder wordt dunne paardendarm gebruikt. Dat worden dus flinke, meer op salami lijkende, worsten.

Het programma in Feked begint om 14.00 uur, de hele middag en avond spelen plaatselijke muziekgezelschappen en zijn er activiteiten voor kinderen. Om 17.00 worden de prijzen voor beste Stifolder worsten uitgerijkt en in de avond is er bal. Als je toch in die regio aan het toeren bent op zaterdag de 14de juni, combineer het dan met een bezoekje aan de Nagypalli Pince Galéria in het niet ver van Feked ligggende Nagypall. Daar is een expositie te bekijken die is opgezet door de Nederlandse Eddy Smid samen met Hongaarse kunstenaars. Zie voor meer informatie: 'Vilt en andere zachtheden'

>>>> Tom de SmetFacebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije