• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Egri Bikavér & Egri Csillag, wijnfestival in Eger 10 t/m 13 juli

egrbkvr-klVrijdag 20 juni 2014 - Begonnen als een klein wijnfeest op het Dóbó tér in de binnenstad van Eger, waaraan jaarlijks steeds meer restaurants mee gingen doen om samen met de wijnmakers uit de regio het beste van hun kunnen te laten proeven, is het Egri Bikavér Ünnep uitgegroeid tot een echt zomerfestival dat sinds een paar jaar dan ook plaatsvindt onder de bomen in het Érsekpark.


egr2-abHoewel de naam Bikavér Ünnep (Stierenbloed Feest) suggereert dat er alleen rode wijnen te drinken zijn, wat in de eerste jaren van het festival eigenlijk ook wel zo was en er in de warme julimaanden voor zorgde dat de bezoekers aardig snel op de kop kwamen te staan, is er nu ook veel aandacht voor de witte Egri Csillag. 

Over het onstaan van de Bikavér (Stierenbloed) bestaan meerdere mooie verhalen die de wijn een haast mytische oorsprong toedichten, maar het is uiteindelijk toch gewoon een samengestelde wijn die per wijnhuis in smaak en kwalititeit kan verschillen. Volgens de gegevens zouden de druivensoorten die gebruikt worden om Bikávér van te maken voor het eerst in 1912 door wijnbouwer Jenő Grőber zijn opgeschreven. Vanaf die tijd stond gedurende tientallen jaren de naam Bikavér garant voor de goede wijnen uit de wijnstreek Eger, maar tijdens het socialisme gingen de Hongaren ook heel erg slechte bulkwijnen onder die naam maken. De goedkoopste ervan, en waarschijnlijk de meest vieze, gingen naar het buitenland.

egr3-abEind jaren tachtig, begin negentig, ging het roer om en na een jaar of twintig hard werken en het gebruik van betere wijntechnologieën is de roem van de Bikavér weer helemaal terug van weggeweest en heeft deze wijn, plus andere rode wijnen uit Eger, weer status onder wijnliefhebbers. Misschien dat een paar jaar geleden dat ook aanleiding was om de minder bekende witte wijnen uit de regio beter te gaan promoten. 'We hebben het rood weer aardig op orde, nu eens aan de slag met wit'. De wijnmakers van Eger hebben daarom de 'Egri Csillag' op de markt gezet, de witte tegenhanger van de Bikavér. De regels voor deze, uit meerdere inheemse en/of uitheemse druivensoorten samengestelde, droge witte wijn zijn soepeler dan die voor de rode, maar hij moet naar eigen keuze van de wijnmaker wel van minimaal vier druivenrassen worden gemaakt. En per soort moet er minimaal 5% en maximaal 50% gebruikt worden. Van de tientallen Egri Csillag wijnen die nu op de markt zijn, volgens de regelgeving alleen droge wijnen, smaakt dus geen één hetzelfde.

Vorig jaar was de website van het Bikavér Ünnep deels Engelstalig, maar nu helaas enkel in het Hongaars. De toegang van het festival is gratis, maar voor de wijnen en het eten moet je natuurlijk wel betalen. De prijzen van de wijnen hangen af van bij welke tent je gaat drinken. Een wijnglas kun je kopen voor 600 forint. Naast de ongeveer veertig wijnhuizen zijn er twintig goede restaurants vertegenwoordigd. Elke avond is er tot laat muziek op twee podia. Op zondag begint het programma eerder op de dag en houdt dan s' avonds eerder op.

Ook dit jaar vinden tijdens het festival weer de 'Tractor Races' plaats. Dat is een nog niet zo heel lang bestaande traditie die werd ingezet door wijnmaker Csaba Demeter en waaraan nu vele wijnmakers uit de regio meedoen. Op zaterdag 12 juli om 16.00 uur gaan de races van start op het plein voor het Gárdonyi Géza Theater.

>>>> Programma Bikavér Ünnep

>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije


>>>> Tom de Smet
 
10320600 744932355546845 6880247583675264820 n 

xxx

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije