Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Te veel water bij de wijn

bf-arvWoensdag 17 september 2014 - In één week tijd viel er in Hongarije anderhalf keer zoveel regen als normaal in de hele maand september en dat zorgt nu voor veel wateroverlast en overstromingen. In sommige dorpen zijn bewoners geëvacueerd. Niet alleen in de lager gelegen gebieden langs rivieren levert dat problemen op, ook boven op de Burcht van Boeda is door het slechte weer het grote Wijnfestival, dat eind vorige week en in het weekend plaatsvond, in het water gevallen.


Komen er jaarlijks meestal een paar honderduizend mensen de Burcht op, dit jaar trokken slechts 20.000 bezoekers naar het festival. Ook veel trouwe bezoekers lieten het dit jaar vanwege de regen en de lage temperaturen afweten. Niet alleen voor de organisatie is dat een strop, een groot deel van de inkomsten komt uit de kaartverkoop, alle wijnmakers en andere bedrijven die er vertegenwoordigd waren met een stand hebben amper iets kunnen verkopen. De standprijzen zijn altijd al hoog geweest, maar voor wijnmakers vallen die onder representatiekosten. Nu hebben ze er nog meer eigen geld op moeten toeleggen.

Ondanks dat de supermarktketen SPAR als hoofdsponsor een flinke duit in organisatie stopt, kwam er altijd vanuit de staat ook ondersteuning. Dit jaar lag dat bedrag een stuk lager, de organisatie noemt het 'een beetje kleingeld'. Volgens het persbericht is het onzeker of het festival in de komende jaren nog wel gehouden kan worden als er niet op een of andere wijze ondersteuning komt. Het festival, met naast wijn en eten ook veel concerten, is een grote publiekstrekker voor zowel binnenlandse al buitenlandse bezoekers.

>>>> Bron: persbericht Wijnfestival, diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije