Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Sziget, Sziget, daar komt de trein uit Holland

szigetmeisje.jpgDonderdag 20 augustus 2009 - Tijdens het grootste muziekfestival van Europa, het Sziget Fesztivál, werden in de afgelopen jaren al steeds meer jonge Nederlanders gesignaleerd in Boedapest. Maar dit jaar was vanaf 10 augustus de stad pas echt vergeven van Nederlandse liefhebbers van alle stijlen aan muziek.

Hongaarse jongeren vroegen zich zelfs al af of het Sziget nog wel Hongaars genoeg blijft. Hard-rockers, hippies, house-gangers, rap-fanaten, hip-hop-klanten, aan de kleding van de Nederlanders was vaak goed te zien voor welke vormen van muziek ze naar Boedapest kwamen. Op straat, in bussen en metro's, op de terrassen in de stad, overal hoorde je de Nederlandse taal zacht gonzen door de stad. Het leek of zij voorafgaand aan de eerste dag van het festival op 12 augustus, moe van de reis en onder de indruk van de grote stad, zich keurig rustig hadden aangepast aan de Hongaarse etiquette om niet te hard te schreeuwen op terras. Weinig gebral met bier dus, dat kwam op het festival zelf nog wel, maar wel gezellig keuvelend aan tafels vol met eten en wijn.

Nu het Sziget voorbij is moet nog geteld worden hoeveel Nederlanders werkelijk met auto, vliegtuig, bussen en zelfs in speciale rechtstreekse treinen vanaf Amsterdam, naar Boedapest zijn gekomen. Het moet volgens eerste schattingen zeker in enkele tienduizenden hebben gelopen. Dit jaar trok het festival gedurende vijf dagen in het totaal 390.000 bezoekers overal vanuit Europa.

Kijk op Index.hu voor een Hongaars filmpje over de Sziget Express uit Nederland die op 10 augustus aankwam met 1800 passagiers in Boedapest. De groep douaniers en grenspolitie die met veel vertoon de trein stond op te wachten aan de grens, ontkwam niet aan de stampende beat en vrolijk dansende passagiers. En de Nederlandse 'reisleidster' met mutsje van de Hongaarse spoorwegen is hartverwarmend!

>>>> Door: Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije