Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Sziget moet huur gaan betalen

hajoszWoensdag 19 januari 2011 - Regelmatig dreigt het wereldberoemde Sziget Festival in Boedapest voor de laatste keer georganiseerd te kunnen worden. Problemen met het stadsdeel, klachten van omwonenden van het eiland waarop het gehouden wordt en wat lastige ambtenaren maakten het de organisatie van Sziget niet altijd even gemakkelijk. Dit jaar wordt het pas echt moeilijk, de gemeente Boedapest wil namelijk 9 miljoen euro aan huur gaan opleggen.

Loco-burgemeester István György liet op 11 januari weten huur te gaan innen voor het gebruik van het Hajógyári Sziget, net zoals ze dat aan andere organisaties gaan opleggen die gebruik maken van een openbare ruimte voor een evenement waarvoor entrée wordt geheven. Boedapest staat momenteel aan de rand van een bankroet, dus alle inkomsten zijn welkom. Volgens Econet, groot-aandeelhouder in Sziget Kft., gaat het festival met een huur van 2.5 miljard forint en een jaarbudget van 2 miljard forint uiteraard in de problemen komen. Het bedrag is buiten proporties als er werkelijk getaxeerd zou worden volgens de huur- en verkoopprijzen voor soortgelijke terreinen. Econet denkt wel degelijk een overeenkomst met de gemeente te kunnen bereiken, omdat Sziget immers 1.4 miljard aan belastingopbrengsten voor Hongarije oplevert, voor veel werkgelegenheid zorgt en een enorme toeristische trekker is voor de stad en voor het land. Binnenkort vindt een gesprek plaats met de directie van Sziget en burgemeester István Tarlós.

De rechts-extreme partij Jobbik liet op 12 januari weten dat ze een spijkerhard contract, conform de marktwerking, eisen tussen de organisatie van Sziget en de gemeente Boedapest. Sziget Kft. is volgens Jobbik een commercieel bedrijf dat ook nog eens aan de beurs genoteerd staat. Jobbik vindt dat Sziget al jaren lang positief gediscrimineerd wordt met het gratis gebruik van het eiland.

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije