Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Sziget op stoom, de trein vertrekt

szigettreinZondag 8 augustus 2010 - Hoewel het Sziget Festival officieel pas woensdag 11 augustus begint, is er vanuit vele landen al een flinke stoet bezoekers op weg naar Boedapest. Met de bus of vliegtuig, of met een gewone trein. Of nog beter, met de inmiddels beruchte Sziget Express. Vandaag in de ochtend vertrekt één Sziget Express uit Amsterdam om morgenochtend op het Nyugati Station in Boedapest aan te komen. Een tweede trein, de Kink FM Sziget/Partytrein met een bar aan boord, een dj en een Hippie Express Party voor diegene die er kaartjes voor hebben kunnen bemachtigen, komt later morgenmiddag op Nyugati aan. Er was eerder nog sprake van dat er drie treinen zouden gaan rijden.

Kaartjes voor deze treinen waren natuurlijk al lang en breed verkocht, wie nu nog snel naar Sziget wil zal een vliegtuig moeten nemen. En of het de organisatie nog gelukt is om de treinen ook te laten stoppen op de geplande stations Utrecht en Eindhoven is niet helemaal duidelijk. De NS heeft namelijk vrij kort van tevoren laten weten door werkzaamheden op die stations geen perrons te kunnen vrijmaken voor de Sziget passagiers.

Hoe dan ook, duizenden en duizenden Nederlanders en ook heel veel Belgen worden deze week verwacht op Sziget. Hoewel dit jaar weinig Nederlands op de podia te zien zal zijn, laten de Belgen weten er flink zin in te hebben. Omdat België, Spanje en Hongarije gezamenlijk het voorzitterschap van de Europese Unie voeren hebben zij hun Sziget agenda's engizins op elkaar afgestemd. Spanje was het eerste half jaar van 2010 voorzitter, daarna volgde België en vanaf 1 januari 2011 is de beurt aan Hongarije. Vandaar ook dat er uit Spanje veel bands aanwezig zijn en uit België onder meer Zita Swoon, An Pierlé, Vive la Vive la Fête en Black Box Revelation. Uit Nederland staan onder meer C-mon & Kypski en zZz op het programma.

Op de Nederlandstalige website Sziget begint het festival op 9 augustus, op de Hongaarse website op 11 augustus. Het lijkt erop dat de Hongaren pas woensdag in actie komen. Maar maandag 9 wordt ook wel de -1 dag genoemd en dinsdag 10 is het 0 dag, die trouwens in het teken staat van de 65ste geboortedag van Bob Marley. Dus een beetje in de sfeer komen, je tentje opzetten of eerst nog even naar een thermaalbad of een feest in de binnenstad, er zijn echt redenen genoeg om al eerder aan het festival te beginnen.

>>>> TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije