Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Little Jamaica op Sziget Festival

bob_marley-aDinsdag 11 mei 2010 - Voor één dag wordt het Hajógyári Sziget omgetoverd tot een klein Jamaica. Dag 0 van het Sziget Festival staat in het teken van de vijfenzestigste geboortedag van de Reggae-legende Bob Marley. Hongaarse- en internationale reggea bands treden er op 10 augustus op. Dag 0 van Sziget biedt dus wederom veel verrassingen en voor Reggae- en Skaliefhebbers een niet te missen feest!

De kick-off wordt gedaan door Ladánybene 27, sinds 1991 de peetvaders van de Hongaarse Rastafari's. Zij speelden onder meer met Carlos Santana en The Wailers, en zij hebben een Bob Marley herinnerings-album uitgebracht: "Bob Marley emlékére" (ter herinnering aan Bob Marley). Hierna spelen de Aggrolites uit Los Angeles, de uitvinders van de "Dirty Reggae". Er wordt gezegd wanneer je tegelijkertijd naar Otis Redding en The Clash luistert, je zoiets als hun muziek krijgt.

Ska-band Toots & Maytals speelt nog voor dat de avond naar haar onbetwiste hoogtepunt gaat komen: de begeleidingsband van de te jong gestorven Bob Marley, The Wailers. Nu bestaat The Wailers ook niet meer helemaal uit de originele muzikanten, slechts basgitarist Aston Barrett komt uit de oorspronkelijke bezetting. Maar de ganja-fakkel dient doorgegeven te worden, en de leden van de huidige formatie doen zeker niet onder voor hun illustere voorgangers.

Na The Wailers komt UB40 op het podium, wel één van de bekendste Reggea-bands aller tijden. de naam UB40 stond voor het formulier waarmee men in het Engeland van de jaren '70 een werkloosheidsuitkering aan kon vragen. Dit formulier prijkte ook op de cover van hun eerste album dat een ongekend succes had in Engeland en daarbuiten. Zanger Ali Campbell heeft de band twee jaar geleden verlaten. In zijn plaats is broer Duncan gekomen en met hem is het laatste album opgenomen, "labour of Love IV".

>>>> Door:  Jenő Nagy

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije