Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Supersnel Internet Sziget

szigettorensDonderdag 21 april 2011 - Zonder een vette hoofdsponsor redt geen festival het meer, uit entréegeld valt niet alles te bekostigen. De hoofdsponsor van het Sziget Festival in Boedapest pakt zijn rol wel zeer voorvarend aan.

Vorige jaren werd er al van alles gedigitaliseerd door Vodafone, zo kregen bezoekers een mobieltje om te gebruiken tijdens het festival, nu gaan de investeringen nog verder.

Om het mobiele internet nog sneller te kunnen maken, wordt er een 20 tot 30 meter hoge mast gebouwd. Het betaalsysteem kan dan ook via de mobiele telefoon met een NFC-chip (Near Field Communications) worden geregeld. Tickets kunnen zo bijvoorbeeld met je mobiel betaald worden zonder SMS te sturen, en zelfs met een lege batterij. Vodafone gebruikt het Sziget Festival dus niet enkel voor naamsbekendheid, imagebuilding en wat fijne belastingvoordelen, het bedrijf gebruikt zo ook de mogelijkheid om hun nieuwe technieken in telecommunicatie te testen. Met tienduizenden bezoekers, waarvan een groot deel met de Vodafone mobieltjes op zak, vormt Sziget een prachtig onderzoeksveld. Doel is om na 2012 in heel Hongarije mobiel internet te kunnen bieden dat net zo goed en snel werkt als ADSL.

Nog een ander stapje in de digitalisering is de Sziget-kaart, waardoor betalen met contant geld op den duur van het festival gaat verdwijnen. Met deze kaart, gratis verkrijgbaar bij de ingang, kan op veel plaatsen op Sziget betaald worden. Op het festival is deze kaart op verschillende punten oplaadbaar. Voordeel, bij verlies of diefstal, en dat gebeurt natuurlijk veel op dit festival, valt de kaart te blokkeren en aan het einde van het festival krijf je zelfs je resterende tegoed terug. Het vorig jaar ingevoerde Tijdsticket is dit jaar ook weer verkrijgbaar, je betaalt dan per minuut dat je aanwezig bent op het festival, zo kun je ook voor één concert naar binnen zonder de volle dagprijs te betalen.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije