Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Klinkende namen op Sziget 2010

szigetnaptarDonderdag 25 maart 2010 - De eerste klinkende namen voor Sziget zijn officieel aangekondigd! Het nog korte lijstje van bevestigde acts laat toch al een gevarieerd festival zien. Grote publiekstrekker is ongetwijfeld het Engelse trio Muse. Drie jaar geleden traden ze nog op voor een bijna leeg Puskás stadion, nu gaan ze ongetwijfeld een volle bak trekken. Voor de oude stomp is er Bad Religion en klassieker Iron Maiden zal de Heavy Metal voor zijn rekening nemen.

Muse_bandaMuse is een Britse rockband, gevormd door Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme en drummer Dominic Howard. Progressieve rock met duidelijke invloeden van Radiohead en Queen, bombastisch en pretentieus. Klassiek en electronisch. Maar wel lekker. In 1999 debuteerde het trio met "Showbiz" gevolgd door "Originin of Symmetry" in 2001. Hun grote doorbraak was in 2003 met "Absolution", toen lag het publiek op het prestigieuze festival Glastonbury aan hun voeten. Van dit concert is een registratie op DVD onder de zelfde naam. In 2006 kwam "Black Holes and Revelation" uit, eveneens een groot succes. Zelfs zo'n succes dat de openingsconcerten van hun tour in 2007 in het nieuwe Wembley Stadium twee uitverkochte avonden opleverde. Dezelfde tour speelden ze in Boedapest voor een publiek van drieduizend man, een schril contrast met de concerten die zij Europawijd in volle stadions en op festivals gaven. In 2009 kwam hun laatste CD "Resistance" uit. Een aanbeveling voor een geslaagd avondje uit.

kasabian2-klEen andere aanrader is Indie rockgroep Kasabian. Opgericht in 2004 is deze band nu aan een opmars bezig. Vernoemd naar Linda Kasabian, de chauffeur van de vluchtauto van Charles Manson. Gewoon, omdat de groepsleden de naam lekker vonden klinken. Optredens in voorprogramma's van Oasis en de Rolling Stones gingen vooraf aan het succes dat ze nu zelf kennen en waarmee ze stadions vol weten te krijgen. De doorbraak naar het grote publiek kwam in 2007 met "Empire". In 2007 ontvingen zij een belangrijke prijs: "Best Live Act" tijdens de New Musical Express (NME) Awards. In 2009 verscheen het zeer goed ontvangen "West Ryder Pauper Lunatic Asylum" vernoemd naar een psychiatrisch ziekenhuis uit de negentiende eeuw in Engeland.

050814-TheSpecials03De na hun eerste nummer 1 hit "Ghost Town" in 1981 al weer uit elkaar gevallen Ska-groep The Specials, treedt de laatste jaren weer op. Samen met Madness behoorden zij tot de bekendste vertegenwoordigers van de Ska. Ska is vrolijke dansmuziek afkomstig uit Jamaica. Vroeger was de hoofdrol weggelegd voor koperblazers, later speelde piano en gitaar een belangrijke rol. Ondanks dat Ska van oorsprong zwarte muziek is, werden veel concerten van de bekende bands verzamelplaatsen voor extreem-rechtse jongeren. De liefde was absoluut niet wederzijds, maar toch werd vooral Madness (een geheel blanke groep) ten onrechte geassocieerd met het National Front. Een reeks geweldadige incidenten tijdens concerten was een van oorzaken dat de Ska-beweging uitdoofde als een nachtkaars. Gelukkig is er de laatste jaren meer aandacht voor deze gezellige en pretentieloze muziek. In Nederland was Doe Maar de band die de Ska als belangrijkste inspiratiebron had.

Kortom, na het bekend worden van de eerste namen kunnen we er zeker vanuitgaan dat Sziget 2010 zoals vanouds weer lekker pittig gaat worden.

In alfabetische volgorde de namen van wie zeker is dat zij op Sziget Fesztivál optreden:
Bad Religion, Billy Talent, Children Of Bodom, Danko Jones, Enter Shikari, Faithless, Gentleman, Gorillaz Sound System,Gwar, Ill Niño, Infected Mushroom, Iron Maiden, K.I.Z., Kasabian, Lyapis Trubetskoy, Monster Magnet, Muse, Papa Roach, Paradise Lost, Ska-P, Skindred, Subsonica, The 69 Eyes, The Cribs, The Hives, The Specials en The Toy Dolls.
>>>> Door:  Jenő Nagy

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije