Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Popfestivals in Hongarije, een hete zomer lang

festivalarmen.jpgZondag 14 maart 2010 - Langzaamaan worden de line-ups van de belangrijkste Hongaarse Muziekfestivals opgevuld met namen. Het is natuurlijk nog vroeg, met nog vier, vijf maanden te gaan, maar de eerste namen voor het Volt Festival in Sopron en het Balaton Sound Festival in Zamárdi zijn nu bekend. Het wachten is nog op de bekendmaking van namen voor het belangrijkste festival, Sziget. Hiervan komen de eersten nog deze maand naar buiten. Het blijft dus nog eventjes spannend.

Op Balaton Sound (Zamárdi vanaf 8 t/m 11 juli) treden oudgedienden op zoals de The Chemical Brothers, Paul van Dyk, Jamiroquai en party-grootheden als Paul Kalkbrenner en Sven Väth. Het festival wordt gehouden op de zuidoever van het Balatonmeer met een geweldig uitzicht op Tihany en Balatonfüred. Een groot aantal podia, bars en lounges maken dit festival tot een van de grote trekpleisters voor hen die van de vele vormen van electronische muziek houden.

the_chemical_brothers-we_are_the_night_b.jpgThe Chemical Brothers, bestaande uit Tom Rowlands en Ed Simons, is enigszins te vergelijken met The Prodigy en Faithless. Vanaf 1989 maakt dit uit Manchester afkomstige duo muziek, eerst onder de naam the Dust brothers die ze in 1995 om juridische redenen moesten wijzigen. Met de naamswijziging kwam ook de grote doorbraak met de cult single "Leave Home". Na wat uitstapjes richting underground scene kwam de band terug op de grote podia met hun vijfde album "Push the Button" (2005) en met de hit "Galvanize". Hun laatste en zevende album dateert uit 2007 met een titel die ze met hun optreden op het Balaton Sound Festival nog waar moeten maken: "We are the Night".

Rond Jay Kay is in verschillende bezettingen de band Jamiroquai gevormd. De band maakt sinds 1992 in verschillende stijlen aanstekelijke dansmuziek, van acid jazz tot funk en discomuziek. Bekend bij het publiek is Kay niet alleen om zijn muzikale kwaliteiten, maar ook vanwege zijn hoofddeksels, van ijsmutsen tot de meest bizarre ontwerpen. De Duitse grootmeester van de dance DJ Paul van Dyk schroeft de verwachtingen hoog op. Als Emmy Award genomineerde en door het toonaangevende blad DJ-Magazine twee maal verkozen tot ‘s werelds beste DJ, heeft hij zijn naam hoog te houden. Paul van Dyk treedt al sinds 1994 op en geldt als één van de belangrijkste acts.

voltterkep2.jpgHet VOLT festival in Sopron (30 juni t/m 3 juli) is anders van karakter. Kleiner dan Sziget, maar net zo goed voor grote namen. Dit jaar als hoofdact de vroegere kopman van de legendarische punkband Generation X, de heftig geblondeerde Billy Idol. Idol is een icoon van de rockgeschiedenis, alweer 35 jaar on the road en bekend geworden door zijn legendarische hit "White Wedding". Deze ex-junk en Grammy Award-winnaar en ook eventjes acteur (Terminator 2) stond met Generation X aan de basis van de punkbeweging en is nu zo gezegd "verbannen" naar het muziekkanaal VH1 waar zijn video's dagelijks vertoond worden. Niets nieuws, maar wel goed voor een leuk avondje onbekommerd rocken.

Naast Idol is de andere hoofdact Massive Attack, een band waarvan het moeilijk te omschrijven is in wat voor stijl ze spelen. Elementen van rock, reggae, acid jazz en hiphop vormen de basis van hun electronische muziek. Ze vormen al weer bijna 25 jaar een instituut binnen de Britse rockscene: opgericht in 1987 en met meer dan 9 miljoen verkochte CD's zeer succesvol te noemen. "Heligoland" is hun laatste CD, donker en mooi. Met schitterende hoogtepunten als "Paradise Circus". De moeite waard om voor hun optreden naar Sopron af te reizen.

akos2.jpgTwee grotere Hongaarse acts zijn ook bekend. Zanger en dichter Ákos (Akosh in het buitenland), de gediplomeerde Depeche Mode-kloon, zal goed zijn voor een goedgevuld veld voor het hoofdpodium. Hij geldt in Hongarije als een grote rockster en was de eerste die een concertregistratie (40+) op Blu-Ray uitbracht. In het begin van de jaren '90 speelde hij in de Hongaarse rockgroep Bonanza Banzai, ook erg door Depeche Mode beïnvloed. Hij vertaalde liedjes van Phil Collins voor de Disney film Tarzan en bracht ook platen uit in het Engels (Call my Name - 1999).

De andere act is Quimby, wel de meest populaire band in de Hongaarse underground scene. Gevormd rond zanger/songwriter Tibor Kiss is deze band met haar eigen muziekstijl op elk festival in Hongarije een hoogtepunt. Een aanrader is hun verzamelalbum "Family Tugedór", uitgebracht met het 15-jarige bestaan van deze band. Van toegankelijke popsongs via harde rock tot ingewikkeld gewriemel, bij Quimby kan alles!

De eerste voortekenen voor een goed warm zomers Hongaars festivalseizoen zijn in deze eerste koude maartweken dus al verschenen. Nu is het nog wachten op de volgende namen voor de andere grote festivals als "eUropemania" (begin mei in Pécs), underground festival "Fishing on Orfű" (juni in Orfű) en natuurlijk het festival der festivals "Sziget" (augustus in Boedapest).

>>>> Door:  Jenő Nagy

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije