Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Sziget 2012 een Nederlands feestje, videoreportage

HV 7-abZondag 19 augustus- 2012 - De twintigste editie van het welbekende muziekfestival Sziget op het Obuda-eiland in Budapest draaide vorige week weer lekker op volle toeren. Bezoekers uit ruim zestig verschillende landen bezochten dit jaar het festival, waarmee Sziget een van de meest internationale festivals is en blijft.

Net als voorgaande jaren was het opvallend dat de Nederlanders wederom in aantal overheersten. Afgaande op de Nederlandse Ambassade, die daar aanwezig was om noodpaspoorten en dergelijke te verzorgen, zou één op de vijf bezoekers een Nederlander zijn. Ook kregen de Nederlandse acts een opvallende positie met de Holland Meets Hungary Stage. Zoals de naam aangeeft, was deze stage bedoeld om het Hongaarse publiek met het Nederlandse publiek te laten samenkomen. Echter, het waren vooral de Nederlanders die stonden de juichen voor optredens verzorgd door Jam de la Crème, met 'in de basis' bandleden van o.a. The Kyteman Orchestra, Anouk, Di-Rect, Caro Emerald Band, The Deaf, Relax, Tin Men And The Telephone, Soul Sister Dance Revolution, Janne Schra, Wired Paradise, De Avonduren, GMB, Doushka, Jungle By Night, Sintiromarus en het Haagse dj duo Dagga Dagga.

De Hongaren waren voornamelijk bij de Hongaarse stage en in de Sport Bar te vinden. Die Sport Bar hoort niet bij het festival, maar is wel gevestigd op het terrein en verkoopt tijdens Sziget relatief goedkope drank. Tegelijkertijd gingen de Olympische Spelen ook gewoon door, grote groepen Hongaren verzamelden zich achter de LCD-schermen op het terras.

De initiatiefnemers van de Holland Meets Hungary Stage willen volgend jaar proberen de Hongaarse artiesten meer te motiveren om samen te werken met Nederlandse acts. Dit was een uitprobeer jaartje en niet alle Hongaarse bands die hadden toegezegd traden ook daadwerkelijk op. In de programmering overheersten de Nederlandse acts, waarbij Jaap Scholten bijvoorbeeld ook de enige schrijver was die uit eigen werk voorlas. Zoals Jaap beaamt: "Volgend jaar zou het beter zijn om met een grotere groep schrijvers hier samen te komen en dan de helft daarvan Hongaarse schrijvers. Dan is er meer context, nu was ik in mijn eentje aan het pionieren. Desalniettemin was het een erg leuke ervaring om hier als schrijver te zijn en het werd goed ontvangen."

Bekijk hier de reportage over Sziget en de Nederlanders op youtube!

>>>> Tekst & Video: Jitske Wadman

http://www.youtube.com/watch?v=L3gaoyPBySg

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije