Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije, EU en IMF: Wie vertraagt wie?

Vrijdag 20 april 2012 - Uit een deze week gehouden poll op de economische nieuwsportal Portfolio.hu blijkt dat niet veel van de lezers erop vertrouwen dat er ooit nog een overeenkomst zal komen voor een lening van het IMF en de EU aan Hongarije. De formele onderhandelingen komen maar niet van de grond, en alle partijen komen met uitspraken waarom die onderhandelingen nu wel of waarom juist niet van start kunnen gaan.

Toch is er wel iets van vooruitgang te bespeuren. Na overleg van vertegenwoordigers uit Hongarije, de Europese Centrale Bank en het IMF afgelopen maandag in Frankfurt, werd dinsdagnacht door het Hongaarse parlement de door de EU afgedwongen aanpassing van een aantal punten in de centrale bank wet goedgekeurd. Maar de race is nog niet gelopen. Het IMF en de EU vinden dat er nog niet genoeg aan de verschillende voorwaarden is voldaan en Hongarije vindt dat het IMF teveel wacht op wat de EU allemaal geregeld wil zien voordat de onderhandelingen kunnen plaatsvinden. Premier Viktor Orbán vindt nu dat de meningsverschillen over de voorwaarden die geen directe betrekking hebben op de financien en de economie bij het Europese Gerechtshof uitgevochten kunnen worden.

Vorige week zei Orbán in een gesprek op Kossuth Rádió dat hij wel begrijpt dat de EU en het IMF voorwaarden stellen op financiёle en economische punten, maar dat de EU chantage pleegt door ook politieke voorwaarden te stellen aan de kredietverstrekking. Landen als Wit-Rusland, Egypte en Bosniё-Herzegovina kregen ook leningen van het IMF, aan hun werden die eisen niet gesteld, aldus Orbán. Beetje bij beetje geeft Hongarije toe, om daarna middels de salami-techniek weer met een nieuw tegenargument te komen. Met dit soort van touwtrekken is er in de afgelopen maanden veel kostbare tijd verstreken, zonder dat er grote stappen zijn gezet. Hongarije zegt steeds dat de EU en het IMF de tijd proberen te rekken, die twee vinden op hun beurt dat Hongarije juist vertragingstechnieken hanteert. Hongarije zou toch moeten weten dat de EU niet voor niets de inbreukprocedures is gestart. 

De Europese Commissie liet onlangs in een verklaring weten dat Hongarije ervoor moet zorgen dat er een goed investeringsklimaat komt, daarom zou Hongarije ook die andere wetten moeten aanpassen. Hoofd van de onderhandelingsdelegatie Tamás Fellegi vindt de eis voor een goed investeringsklimaat te vaag en moeilijk te interpreteren. Maar hij en de Hongaarse regering weten echt wel dat het over de voorwaarden gaat die samenhangen met de inbreukprocedures. Deze Tamás Fellegi gaat dit weekend naar Washington voor verdere gesprekken met het IMF, of die formeel of informeel zijn wordt niet echt duidelijk. Ook gaan vertegenwoordigers van het Ministerie van Economische Zaken en van de Hongaarse Nationale Bank met Fellegi mee naar Washington. Het zou kunnen dat ook minister György Matolcsy erbij aanwezig is, maar dat is nog niet bevestigd. En premier Orbán heeft op 23 april een ontmoeting met José Manuel Barosso in Brussel om verder te praten. Maar of er volgende week tijdens al die ontmoetingen ook knopen worden doorgehakt, is nog lang niet zeker. Van een groot deel van de bijna tienduizend lezers van Porfolio.hu die op de poll binnen één dag reageerden is de mening duidelijk: Hongarije speelt de 'Turkse kaart', en ondanks dat de regering bijna dagelijks optimistisch laat weten dat de onderhandelingen toch echt gaan beginnen, denken ze dat deze regering eigenlijk helemaal geen akkoord meer wil.

 

>>>> TdS
>>>> Bron:  diverse media, MTI, Kormány.hu, Portfolio

 

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich, gratis, te registreren

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije