• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Olaszrizling Október, overzichtsproeverij 19 oktober in Boedapest

olokdrf-klDonderdag 3 oktober 2013 - De 'olaszrizling' is een van meest aangeplante wijndruiven van het land en je komt hem in alle Hongaarse wijnregio's wel tegen. In Oostenrijk noemen ze hem 'welschriesling' en in Italië heet hij 'riesling italico', een benaming die ook internationaal gebruikt wordt. In Hongarije was de olaszrizling altijd al goed voor een sappig tafelwijntje, maar sinds de jaren negentig worden er meer en meer topwijnen van gemaakt waarin het terroir goed tot uitdrukking komt. Vooral aan de noordzijde van het Balatonmeer is de olaszrizling overal te vinden. 

olrzblgDe druif is, ondanks de naam, niet verwant aan de riesling - in Hongarije rajnai rizling (Rijnriesling) genoemd - en over de herkomst is ook niet veel bekend. De oorsprong ligt volgens zeggen in Frankrijk of in Italië en dat laatste verklaart ook de Hongaarse toevoeging 'olasz - Italiaans'. Om deze olaszrizling eens mooi in het Hongaarse herfstzonnetje te zetten wordt dit jaar 'Olasrizling Október' georganiseerd. Overal in het land doen deze maand restaurants, wijnwinkels én uiteraard de wijnmakers mee met wijnmenu's, proeverijen en presentaties met als hoogtepunt de grote overzichtsproeverij in het Gerbeaud Ház in Boedapest op zaterdag 19 oktober.

Op de proeverij zijn zestig Hongaarse wijnmakers vertegenwoordigd en hun aanbod is zo divers dat het niet anders kan dan dat je er een aantal favorieten zult kunnen vinden. Van elegant tot karaktervol, op hout geouderd of jong en reductief, met duidelijk herkenbare mineralen uit Badacsony, Csopak of Somló of met bloemengeuren en een milde smaak uit Eger en Mátra; de olaszrizling is niet alleen het meest aangeplant in Hongarije, maar biedt waarschijnlijk ook het meest veelzijdige palet aan smaken.  

Oloklogo-aDeze eerste Olaszrizling Október wordt georganiseerd door Winelovers in samenwerking met Vinoport en Borászportál. Een overzicht van de wijnhuizen, waaronder Figula, Bock, Jásdi, Kreinbacher, Szeremley, Bussay, Gere en Laposa, is te zien op: Kiállítók.

In de ochtend worden er een aantal masterclasses gehouden en vanaf 16.00 tot 22.00 uur vindt de grote proeverij plaats die voor iedereen toegankelijk is.

 

>>>> Locatie:  Gerbeaud Ház, 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8. 
>>>> Datum  Zaterdag 19 oktober 2013 van 16.00 tot 22.00 uur
>>>> Entrée:  Aan de kassa 7900 HUF - Voorverkoop 6900 HUF
   Voorverkoop via e-mail: 
   of telefoon: +36-(06)70-4203993
>>>> Glas:  Tegen betaling van 1000 HUF borg ontvang je een glas bij binnenkomst

 

>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>> Tom de Smet

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije