Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Éva Gál-Dignisz is de Wijnmaker van 2013

egd1aklDonderdag 12 december 2013 - Begin december werd Éva Gál-Dignisz verkozen tot Wijnmaker van het Jaar 2013. Ze is de eerste vrouw die de felbegeerde titel mag dragen. Om de onderscheiding te krijgen, moet je als wijnmaker wel wat in je mars hebben. Je wijnen moeten bijvoorbeeld van een constante kwaliteit zijn en je moet erkenning hebben gekregen in binnen- en buitenland. Het is de hoogste onderscheiding die je als Hongaarse wijnmaker kunt krijgen.

egdHet wijnhuis Gál vind je in Szigetcsép in het noordelijkste puntje van het wijngebied Kunság, zo'n 25 kilometer onder Budapest. Het domein is 95 ha groot en wordt beheerd door Éva en haar man Csaba Gál. Éva leerde het vak van haar vader en op de Landbouwhogeschool. Ze werkte na haar studie bij verschillende grote wijncoöperaties.

Het domein bestaat sinds 2004. Csaba werkt als wijngaardier in de wijngaarden en Éva werkt als wijnmaker in de wijnkelder. Samen maken ze rajnai rizling (riesling), olaszrizling (welschriesling), szürkebarát (pinot gris), cserszegi fűszeres (gewürztraminer), kékfrankos (blaufränkisch) en pinot noir. Alle wijnen gisten en rijpen op RVS tanks.

Gál maakt eenvoudige betaalbare wijnen voor doordeweek, en dat is typisch voor deze wijnregio. Wijnen uit de Kunság zijn zacht en dat komt vooral door de aanwezige zandgrond (soms gemengd met humus, kalk, löss of zwarte aarde). Omdat deze grond snel warm wordt in de hitte, geven de druiven hier zuurarme wijnen. Een uitdaging voor een wijnmaker dus. Juist daarom was de Wijnacademie blij dat een wijnmaker uit Kunság, een vrouw bovendien, deze titel mag dragen. János Frittmann, ook uit Kunság, werd in 2007 wijnmaker van het jaar.

>>>> Door: Kati Bujdosó
 
>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig op: Wijn uit Hongarije

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije