• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wijnconcours VinAgora, van Nationaal naar Internationaal

vinADinsdag 19 juni 2012 - Begonnen in 1992 als een, ondanks de inzendingen van wijnmakers uit omliggende landen, vooral Hongaars wijnconcours, groeit VinAgora nu langzaam uit tot een meer internationaal gericht concours waarvoor dit jaar ook nog eens een record aantal wijnen werd ingezonden. 

 

Tot een aantal jaar geleden bleef VinAgora, dat jaarlijks in een andere Hongaarse stad plaatsvindt, een Centraal-Europees gebeuren, met veel wijnen uit Hongarije en wat wijnen uit andere voormalige Oostbloklanden. Het was toen dus zeker geen concours waarvan de status tot ver in alle wijnlanden reikte. Toch zie je nu een kentering. Hongarije wordt in het buitenland niet alleen meer en meer bekend als zeer goed wijnland, maar ook worden de Hongaarse wijnconcours, zoals VinAgora en de PannonMustra in de abdij van Pannonhalma, en de internationale wijnevenementen zoals het jaarlijkse VinCe en het Borfesztivál op de Burcht van Buda steeds hoger aangeslagen.

vinagoraprOpvallend veel wijnen werden er vanuit Uruguay en Australiё ingezonden, maar ook uit Braziliё, Tunesiё en zelfs uit Japan (twee stuks) vielen wijnen te proeven. En hoewel het ook dit jaar weer een grotendeels Hongaars feestje was, het aantal Hongaarse wijnen lag op 479 stuks, was er een 58-koppige internationale jury die werd samengesteld uit wijnmakers, sommeliers en wijnjournalisten uit verschillende landen. Dit jaar waren er veel meer witte wijnen dan rode te beoordelen en de hoofdprijzen gingen naar het Australische Gatt Wines, het Tsjechische wijnhuis Vinarstvi U Kaplicky Pálava en het Duitse Weingut Anselmann.

Op 30 juni vallen alle in de prijzen gevallen wijnen ook te proeven tijdens het voor iedereen toegankelijke VinAgora Borgála dat vanaf 12.00 tot 20.00 uur gehouden wordt in het New York Palota in Boedapest. Meer daarover vindt u op: VinAgora Borgála

Een overzicht van de prijswinnende wijnen vindt u op: VinAgora 2012 Results 

Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig op: Wijn uit Hongarije

>>>>  TdS
>>>>  Foto's ©VinAgora 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije