• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Bij de basiliek in Boedapest, wijn op het plein!

junibordivino klDonderdag 13 augustus 2015 - Het is al ruim zes jaar geleden dat een kleine groep jonge Hongaarse wijnmakers met elkaar besloot om de vakvereniging Junibor op te zetten met als doel kennis met elkaar te delen en samen een nieuwe richting te geven aan de Hongaarse wijnsector. Dit jaar organiseren ze weer samen met wijnbar DiVino voor de derde keer hun wijnfeest in Boedapest.

junibor4Veel van de rond de dertig leden van Junibor zijn zonen of dochters van de al langer bekende wijnmakers zoals Gere, Heimann, Takler, Frittmann, Szepsy, Dúzsi en Laposa, maar er zijn ook wijnmakers bij die zelf hun wijnhuizen hebben opgericht zoals János Bolyki die, wel met de hulp van zijn vader, zijn eigen wijnhuis in Eger neerzette. Een deel van hen werkt nu op een heel andere manier dan hun ouders deden, ze hebben meer specifieke scholing achter de rug en een aantal van hen studeerde en werkte lange tijd in andere wijnlanden. De vakkennis die ze daar opdeden namen ze mee terug naar Hongarije. Ze zijn, naast het verbeteren van de kwalititeit en het gebruik van steeds modernere technieken, ook meer dan hun ouders gericht op het neerzetten van hun merknaam in zowel het binnen- als het buitenland. En hoewel hun huisstijl, met al die hippe logo's, etiketten en kekke flessen soms wel eens ietsje te gelikt overkomt, zijn de wijnen hoe dan ook goed!

junibor2Samen met de aan het Szent István tér gevestigde wijnbar DiVino, een van de eerste wijnbars in Hongarije die zich al vanaf het begin doelbewust richtte op de jonge wijnmakers, organiseren de leden van Junibor schuin tegenover de basiliek van 27 t/m 30 augustus hun eigen Wijnfeest. Grootschalig is het niet, maar met dertig stands en de grote buitenbar van DiVino in het midden van het plein vormt dat samen wel een mooi groot terras. De toegang is gratis. Maar, zoals op meer kleinere wijnfestivals gebruikelijk is, je krijgt pas je wijn ingeschonken als je er een glas hebt gekocht. Duur is dat niet, voor 800 forint koop je die bij een van de stands.

Het Junibor Wijnfeest start op donderdag 27 augustus om 16.00 uur. Vrijdag t/m zondag om 12.00 uur. Elke avond kun je er tot middernacht aan de wijn op het plein! Een Engelstalige website is er helaas nog niet, maar voor meer Hongaarstalige info kun je kijken op Junibor Ünnep

>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>> Tom de Smet
>>>> Foto's: DiVino/Junibor

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije