Wijn- en Pezsgő Festival in Budafok, 5 & 6 september

budafokdorp klWoensdag 19 augustus 2015 - Je hebt het niet meteen in de gaten als je er met de auto of het openbaar vervoer doorheen rijdt, maar Budafok, een deelgemeente van Boedapest met veel lelijke flats uit de jaren zeventig, heeft al een lange geschiedenis als productie- en handelscentrum voor wijn achter de rug. De ligging tegen een lange steile kalkstenen rotswand was voor de Romeinen reden om het Promontor te noemen (Voor de Kaap). Maar het waren vooral de in de achttiende eeuw naar Hongarije trekkende Duitse immigranten die zich daar gingen richten op de wijnbouw.

Bovenop de rotswand lagen toen nog zonnige wijngaarden en eronder werden diepe kelders en opslagplaatsen uitgehouwen. Een groot deel van de wijndruiven kwam vroeger veelal uit de huidige wijnregio Etyek-Buda, maar de grote wijnhuizen die er momenteel gevestigd zijn halen de druiven nu overal uit Hongarije vandaan. 

BudafokPincze2De meeste wijnkelders zijn door de bebouwing vaak moeilijk te zien, maar als je Budafok lopend verkent kun je ze wel vinden. Een groot aantal van deze immense kelders zijn in het weekend van 5 & 6 september tijdens het Wijn- en Pezsgő Festival geopend. Zo kun je (alleen op zaterdag 5 september) bij Garamvári (een van de beste pezsgő makers van het land) vanaf het middaguur tot tien uur in de avond rondkijken in de kelders waar ze hun 'champagne' volgens de methode tradionelle maken. Maar ook bij Törley kan dat, de kelders zijn daar op beide dagen open. 

In Hongarije wordt in meerdere wijnregio’s pezsgő gemaakt, maar Budafok is als 'champagne-stad' het meest bekend. En dat is vooral te danken aan die firma Törley. Eind negentiende eeuw werd dit bedrijf opgericht door József Törley die later door keizer Frans Jozef zelfs in de adelstand werd verheven. Ook de merken Hungária en Francois worden er gemaakt. En in Budafok is ook een van de meest gerenommeerde vakscholen voor de wijnbouw te vinden.

BudafokPincze1Het festival vindt op meerdere locaties plaats, bij de wijnhuizen en in het centrum van Budafok. Op verschillende plaatsen spelen orkestjes en kan er gedanst worden. De toegang is gratis, maar je moet wel een glas kopen, 600 forint, waarmee je langs de kelders en wijnstands kunt schuiven. Omdat het in het langerekte Budafok van kop tot staart best een eindje lopen is, rijden er ook festivalbusjes. Een ritje kost 300 forint. Vanaf Campona tér, waar je de auto kunt parkeren, rijden tussen 12.00 en 22.00 uur gratis bussen naar het Törley tér in centrum van Budafok.

>>>> Meer info, helaas alleen Hongaarstalig: Budafoki Borfesztivál

>>>> Garamvári open huis
>>>> Törley open huis

>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>> Tom de Smet
budafokpinczRom
Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije