Het 24ste Wijnfestival op de Burcht van Buda, 9 t/m 13 september

borf5 klDonderdag 20 augustus 2015 - Het kan goed zijn dat door de vele regen vorig jaar, waardoor maar heel weinig bezoekers kwamen, er minder geld in de pot zit voor het aanstaande Wijnfestival bij het paleis op de Burcht van Buda. Er is geen gastland dat wijnen komt presenteren en de seminars die in de week voorafgaand aan het festival veel bezoekers trekken zijn ingeperkt. Ook is het aantal concerten nu veel kleiner, maar dat mag de pret niet drukken. Misschien is wat minder opdringerige en harde muziek zelfs wel beter voor de sfeer op dit festival.

Zo was het tot een aantal jaren geleden namelijk ook en toen kon je rustiger een gesprek voeren met je vrienden en de wijnmakers bij hun stands. Want net als bij veel andere gastronomische festivals in het land kwam er, waarschijnlijk om nog meer publiek te trekken, in de avonden steeds meer nadruk op de concerten te liggen in plaats van waar het in eerste instantie om moet gaan: het samen genieten van goede wijn en lekker eten. Maar ja, misschien ben ik wel een ouwe zeur! 

borf4 abHoe dan ook, als je een breed pallet aan Hongaarse wijnen wilt leren kennen is dit festival een must om te bezoeken. Ook dit jaar zijn er weer rond de tweehonderd wijnhuizen en wijnhandelaren vertegenwoordigd en blijft het uitzicht aan weerszijden van het paleis over de stad prachtig. En nu maar hopen op mooi en warm weer. Regen en lage temperaturen, zoals vorig jaar, passen gewoon niet bij een glas wijn als je buiten staat!

Een dagticket aan de poort kost 3000 forint, inclusief wijnglas, glashouder én, voor wie er zin in heeft, gratis toegang tot het Historisch Museum Boedapest. Het festival is te bezoeken van woensdag 9 t/m zondag 13 september. Het is open van 14.00 tot 24.00 uur, op zaterdag en zondag vanaf 12.00. Hou er wel rekening mee dat na 23.00 bijna nergens meer geschonken wordt en de meeste stands hun luiken moeten neerlaten. Een veegdienst, met niet altijd de meest vriendelijke beveiligers, zorgt ervoor dat het terrein rond middernacht ook daadwerkelijk leeg is. 

>>>> Meer info, Engelstalig: Budapest Wine Festival

>>>> Meer over Hongaarse wijn, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

borf2
11223964 1062466217132112 6216497094739165214 n

>>>> Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije