Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Gastronomische festivals in Hongarije, bijna elk weekend feest!

MKVMLandkaartStampWoensdag 2 maart 2016 - Een jaar of acht geleden zag ik in het Hongaarse Museum voor Handel en Gastvrijheid, toen nog in het centrum van Boedapest naast de Szent István Bazilika, maar nu gevestigd in Óbuda, een landkaart van Hongarije hangen waarop bijna alle gastronomische festivals en evenementen waren aangegeven. Ik telde er ruim tweehonderd! Natuurlijk waren dat niet allemaal hele grote buitenfestivals, ook culinaire dorpsfeesten op het plein of binnen in het dorpshuis waren er op te zien. Maar toch, op een bevolking van amper 10 miljoen mensen zoveel feesten in het land waarbij gekookt wordt en goed te eten en te drinken valt dat kom je in Nederland of Vlaanderen niet tegen.

Nsz asztalOf het er nog steeds zoveel zijn weet ik niet, er zijn verschillende festivals van het toneel verdwenen of samengevoegd met andere, maar er zijn in de laatste jaren juist ook weer nieuwe festivals bijgekomen die meer aansluiten bij de huidige trends, zoals bijvoorbeeld ambachtelijk gebrouwen bier en street-foodfeesten met internationale gerechten. Maar het zijn er nog steeds veel, zoals ook te zien is op de website Go to Hungary van het Hongaars Bureau voor Toerisme, dat het jaar 2016 in het teken heeft gezet van de gastronomische festivals om die ook te promoten bij buitenlandse toeristen. Nog lang niet alle festivals staan op de website vermeld, het is een kleine selectie, maar je krijgt toch al een aardig beeld van wat er in de loop van het jaar te doen is. Bij elk festival op die site is er Engelstalige informatie te vinden. De lijst met festivals voor wijn, bier en pálinka, jaja, die nationale drank is natuurlijk aanleiding voor het ene na het andere festival, wordt ook nog op de site geplaatst.

kf zwmn aIn de afgelopen jaren bezocht ik ergens rond de vijftig keer zo een festival in Hongarije, ik raakte de tel een beetje kwijt en sommige tellen dubbel, zelfs driedubbel of nog meer omdat ik er zo graag kom, maar de tweehonderd haal ik natuurlijk nooit. Het grootste deel probeer ik dus ook via de media te volgen. Weet jij ook wat er in jouw regio op stapel staat? Laat het me weten via: . Op de website van Hongarije Vandaag en op de facebookpagina wil ik zoveel als mogelijk berichten plaatsen over welke festivals er aan zitten te komen.

Een paar grote buitenfestivals vonden in februari al plaats, zoals het Mangalica Festival in Boedapest en het Varkensslacht Festival in Székésfehérvár, maar vanaf maart gaat het echt los. Zo kun je van 11 t/m 15 maart (een extra lang weekend in verband met de nationale feestdag op 15 maart) naar het Toros és Pálinka Fesztivál in Szeged. Engelstalige info op: Go To Hungary

>>>> Tom de Smet

>>>> Facebook Hongarije Vandaag

MKVMgastroterkep b
 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije