• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Ouderwetse bubbels met nieuwe status

tlgVrijdag 30 november 2012 - Sinds jaar en dag staat het in de schappen van de Hongaarse supermarkten, een goedkope middenmoot, nooit een toppertje. Maar het kleine lelijke eendje blijkt dit jaar een mooie zwaan te zijn geworden, tot vier keer toe werd het met zilver bekroond. In de dure feestmaand kunnen we nu lekker verantwoord bubbelen en bruisen, zonder ervoor krom te liggen.

Bij de Decanter World Wine Award, de Vinalies Internationales, de VinAgora en twee weken geleden bij de International Champagne Effervescents du Monde in Lyon, elke keer beloonde een internationale vakjury Törley Gála Sec met zilver. In Hongarije kom je met deze fles niet aanzetten als je je vrienden wilt imponeren. Iedereen weet, afhankelijk van waar je het koopt, dat het zo rond de 1000 forint kost, nog geen vier euro. Nog even op de valreep een dure 24-uurswinkel in vraagt om wat meer geld in de knip. Je kan toch niet met lege handen aankomen. En hoewel het heus geen schande is als je deze fles als cadeautje meeneemt, ze drinken het wel op, bedenk toch van tevoren even bij wie je op visite gaat.

Bij de prijsuitreiking aan de winnaars van de VinAgora in juni dit jaar, kon hoofdorganisator Zoltán Zilai een lachje dan ook niet onderdrukken toen hij de zilveren medaille aankondigde voor Gála Sec. Het publiek lachte binnensmonds mee. Oeps! Zagen we de waarde van dat goedkope spul dan jarenlang over het hoofd? Zo'n simpel bruiswijntje, niet eens op fles gegist en regelmatig een slag gedraaid in speciale kelders, maar gewoon een half jaar in een roestvrijstalen tank, en dat is goed voor zilver?

tlggr-aGála Sec is een van de 'champagnes' van de firma Törley in een serie die teruggrijpt op de producten die voor de Tweede Oorlog gemaakt werden. Na de nationalisatie door de communisten werd de merknaam Törley, de Törley familie was van adel, min of meer uit het Hongaarse geheugen gewist. Het grootste deel van de familie werd verbannen naar het platteland. De firma in staatshanden zette toen het merk Hungária op, een merk dat nog steeds meer status heeft dan Törley. In 2005 kreeg het moederbedrijf weer de naam Törley, en daar valt nu ook Hungária onder maar ook het tijdens het communisme opgezette BB (Balaton Boglár, nu in het buitenland verkocht onder de naam Chapel Hill).

Als je dus met kerst of oud en nieuw een beetje snobby vrinden op visite krijgt, dan kun je met een gerust hart nu een Gálaatje schenken. Verpak de fles desnoods in kerstpapier, zodat de gasten het etiket niet zien. Je zal zien dat ze het heerlijk vinden. Tenzij ze je truc doorhebben, omdat ze dit stukje ook hebben gelezen. Dan scheur je het papier eraf en ga je lekker met z'n allen zonder gêne aan betaalbaar bruis.

>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>>  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije