• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Somló wijnen, overzichtsproeverij in Boedapest

hegysoml-aWoensdag 14 maart 2012 - Niet zo heel vaak is er een overzichtsproeverij met alleen maar wijnen uit de regio Somló. Op 22 maart vindt er in Boedapest zo een proeverij plaats, met wijnen uit 2011 van de beste wijnmakers uit die streek.

 

juhfark_szoloToch zal niet iedereen die wijnen van 2011 meteen kunnen waarderen. Hoewel het een prachtig wijnjaar was met een lange zomer tot ver in de herfst, staan Somló wijnen bekend om hun complexiteit en niet om de snelle drinkbaarheid. De witte wijnen uit Somló kunnen beter wat ouder en rijper worden gedronken. Vijf Hongaarse witte druivensoorten zijn verbonden aan deze streek; juhfark (schapenstaart), furmint, hárslevelű, ezerjó en olaszrizling. Maar ook kom je er chardonnay en müller-thurgau tegen. Al die druiven leveren in samenhang met de basaltbodem van de oude vulkaan waartegen de wijngaarden liggen krachtige, minerale en aromatische wijnen op. Volgens kenners kun je in een wijn uit Somló ook direct en duidelijk het typische vulkanische terroir herkennen. In Somló worden voornamelijk monocépage wijnen gemaakt.

Sinds een jaar of drie hebben de wijnmakers van Somló zich verenigd om gezamenlijk de promotie van de wijnen in Hongarije, en zelfs een beetje in het buitenland, te organiseren. In navolging van de bekendere regio's zoals Eger, Villány, Szekszárd en Tokaj timmeren ze samen steeds vaker aan de weg en dat moet ook, want de wijnen uit Somló zijn het waard om gedronken te worden. Bekende wijnmakers zijn onder meer Kreinbacher, Spiegelberg, Szent Ilona, Fazekas en Tornai. Een aantal wijnen uit Somló zijn ook in Nederland en Belgiё verkrijgbaar.

De proeverij vindt plaats in het Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), het Museum voor Literatuur dat niet ver van het Ferenciek tere te vinden is. Tot 18 maart kunnen kaarten besteld worden en via de bank betaald via onderstaande website, aan de kassa zijn de kaarten duurder. Spreekt u geen Hongaars maar wilt u wel graag naar de proeverij, vraag uw Hongaarse collega's of vrienden om te helpen bij het bestellen van het kaartje en de registratie.

>>>> Somlói Tavasz- Lente in Somló
>>>> 22 maart 2012 van 16.00 tot 20.00 uur in het PIM, Boedapest

>>>> Meer over Somló op het Nederlandstalig wijnblog van Kati Bujdosó: Het wijngebied Somló
>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>> TdS

somloterkep

...

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije