Nederlandse sterrenrestaurants doen de Tokajiproef

tokajiproefverslag14-aDinsdag 28 augustus 2012 - Als je Hongaarse wijnen in Nederland onder de aandacht wilt brengen, zijn er meerdere wegen die je kunt bewandelen. De gastronomische website Knoopjelos.nl pakt dat op een zeer bijzondere wijze aan. Laat koks en sommeliers van sterrenrestaurants wijn-spijscombinaties maken met een Hongaarse wijn als leidraad, en laat die combinatie dan door vakmensen beoordelen.

Zo kregen op zaterdag 25 augustus vijf Nederlandse sterrenrestaurants de opdracht om een dessert en een tussengerecht te bereiden, begeleid door een zelf gekozen Tokaji Aszú.

tokajiproefverslag30'Het werd vooraf beschouwd als de lastigste Knoopjelos Proef tot op heden. Want hoe om te gaan met het sterk wisselende karakter en de royaal aanwezige restsuikers in Tokaji Aszú? Vijf sterrestaurants, allen erkende wijn-spijsspecialisten, gingen aan de slag om dit vraagstuk op te lossen. Aannames vooraf waren dat het tussengerecht meer problemen teweeg zou brengen dan het dessert, en dat de prominente accenten in Tokaji Aszú ook veelvuldig op het bord voorbij zouden komen. Die inschatting bleek deels juist, maar toch voerden vooral ingenieuze vondsten de boventoon. Zo wist De Kromme Dissel de juiste snaar te raken door middel van een knappe creatie op basis van caramel, yoghurt, honing en abrikoos, waarbij sommelier Ronnie Brouwer koos voor een 6 puttunyos Aszú van het huis Orosz Gabor. Teruggekoeld en gekaraffeerd om het reeds aanwezige fruit nog verder te laten spreken'.

>>>> Lees verder op: Knoopjelos.nl - 't Schulten Hues zegeviert tijdens zeldzaam spannende Tokajiproef

In maart van dit jaar vond ook een door Knoopjelos.nl, samen met Atilla Szunomar, georganiseerde Hongaarse wijn-spijs proef plaats, met andere wijnen en met andere deelnemende restaurants. De verslagen kunt u lezen op:

>>>> Verslag Hongarijeproef deel 1: ongekende toewijding en creativiteit

>>>> Verslag Hongarijeproef deel 2: Da Vinci blijft Treeswijkhoeve nipt voor 

>>>> Foto's ©Knoopjelos.nl/Maurice van Bussel

 
tokajiproefverslag22-a

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije