Wijnkelders open met Pinksteren

brpnc-klMaandag 19 mei 2014 - Het is al een tijdje de traditie in Hongarije om met Pinksteren de wijnkelders open te zetten voor het publiek. Zonder dat je van tevoren een afspraak hoeft te maken kun je in een groot aantal wijnregio's bij verschillende wijnhuizen terecht om de kelders te bekijken en natuurlijk wijnen te proeven. Dit jaar doen er niet zoveel wijnhuizen mee als in voorgaande jaren, maar vooral in de wijnregio Szekszárd en rondom het Balatonmeer is er een flink aantal goede wijnkelders te vinden.

In Szekszárd zijn bijna alle gerenommeerde wijnhuizen open. Voor wie de inmiddels ook buiten Hongarije beroemde prijswinnende roséwijnen van Dúzsi Tamás eens op locatie wil proeven, is het Pinksterweekend dus de gelegenheid bij uitstek. Voor verstokte wijndrinkers is er ook de mogelijkheid om met de Pünkösdtől-Pünkösdig Bortúrá Jaarkaart extra kortingen bij de deelnemende wijnhuizen te krijgen, maar dan moet je wel het hele jaar door aan de wijn!

En als je toevallig aan het toeren bent aan de noordzijde van het Balaton, in Badacsony beneden aan het meer op het Disztér vindt er op zaterdag 7 en zondag 8 juni een klein wijnfestival plaats, het Kéknyelű Virágzás Ünnepe. Behalve dat de plaatselijke wijnmakers, zoals onder meer Borbély en Laposa er aanwezig zijn, is er ook muziek en worden er andere culturele activiteiten georganiseerd.

Welke wijnhuizen meedoen aan de Open Kelderdagen en waar ze te vinden zijn, vindt u in de pdf pdfNyitott Pincék Kalauz. De meesten zijn open op zaterdag en op Eerste Pinksterdag van 10.00 tot 19.00 uur. Sommige bedrijven gaan tot later in de avond door en zijn ook op Tweede Pinksterdag open.

>>>> Website, enkel Hongaarstalig: Nyitottpince.hu 

>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije